Apache: H Πολωνία «δανείζεται» 8 αμερικανικά ελικόπτερα μέχρι να παραλάβει τα δικά της

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν οκτώ επιθετικά ελικόπτερα Apache στην Πολωνία, από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού ως μεταβατική λύση μέχρι να ολοκληρωθεί η αγορά των 96 ελικοπτέρων AH-64E Guardian.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσάκ έκανε την ανακοίνωση την Παρασκευή μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταφορά οκτώ Apache θα πραγματοποιηθεί αφού οι Πολωνοί στρατιωτικοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στη λειτουργία και συντήρηση αυτών των επιθετικών ελικοπτέρων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση φέτος, επομένως η μεταφορά των οκτώ επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache θα γίνει πιθανότατα του χρόνου.

«Έχουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για 8 ελικόπτερα. Θα παραδοθούν στην Πολωνία μόλις οι Πολωνοί πιλότοι και τεχνικοί έχουν εκπαιδευτεί. Το Apache είναι ένα υπέροχο όπλο που δίνει πραγματικά πλεονέκτημα σε έναν στρατό που διαθέτει αυτά τα ελικόπτερα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον πολωνικό στρατό για να αποτρέψουμε τον επιτιθέμενο. Αυτά είναι τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα στον κόσμο», είπε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.

Τα ελικόπτερα AH-64 Apache θα αναπτυχθούν στη 18η Μηχανοποιημένη Μεραρχία και στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας των Πολωνικών Χερσαίων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το 2022 το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας απέστειλε αίτημα για την αγορά 96 αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Apache Guardian.

Το AH-64E Guardian έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά, συσκευές και λογισμικό και είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Η ταχύτητα του Apache είναι έως και 300 km/h και η εμβέλεια πτήσης είναι μεγαλύτερη από 1.900 km.

Με πληροφορίες από: Militarnyi / Φωτογραφία αρχείου Reuters