Απόφαση-σταθμός για την ΕΕ: Αγοράζει όπλα για να τα στείλει στην Ουκρανία [vid]

Σε μια απόφαση που όμοιά της δεν έχει ληφθεί ξανά στο παρελθόν προχωρά η ΕΕ, για την ανάσχεση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκτός από τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για να στριμώξουν οικονομικά τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τους Ρώσους ολιγάρχες που τον στηρίζουν (αποκλεισμός από το σύστημα SWIFT, αποκλεισμός από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, κυρώσεις στη Λευκορωσία), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα προχωρήσει στην αγορά οπλισμού και προμηθειών, που θα δοθούν απευθείας στην Ουκρανία.

Μέχρι τώρα χώρες της ΕΕ που ταυτόχρονα είναι μέλη και στο ΝΑΤΟ, έστελναν εμμέσως ή αμέσως εξοπλισμό στην Ουκρανία, με τελευταία μάλιστα την Γερμανία, που έσπασε έτσι μια παράδοση αποχής από την αποστολή όπλων σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση.

Αυτή την φορά η ίδια η ΕΕ, από το κοινό ταμείο, θα αγοράσει οπλισμό και θα τον στείλει στην Ουκρανία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα οπλικά συστήματα που θα αγοραστούν θα είναι αξίας 450 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 50 εκατομμύρια θα δαπανηθούν σε λοιπές προμήθειες, όπως καύσιμα και φαρμακευτικό υλικό.

Δείτε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, να κάνουν τη σχετική ανακοίνωση, με τον κ. Μπορέλ μάλιστα να λέει: «Ναι, σπάμε ένα ταμπού».