Αποκαλύψεις Τούρκων για το TF-X: Φέτος η παρθενική πτήση του stealth αεροσκάφους – Όχι αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αλλά «BVR εμπλοκές»

Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της TUSAŞ, Τεμέλ Κοτίλ, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος ανάπτυξης του τουρκικού «εθνικού μαχητικού» αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς, γνωστού και ως «Milli Muharip Uçağı» η αλλιώς «TF-X», κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο δίκτυο CCN Turk.

Ο Τούρκος αξιωματούχος μίλησε για τις εκτεταμένες εργασίες και την ταχεία πρόοδο του προγράμματος που θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν την παρθενική πτήση του νέου αεροσκάφους, όχι το 2025, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στα τέλη του 2023. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ίδιος αναφέρθηκε στα λειτουργικές και κατασκευαστικές ιδιότητες του TF-X που θεωρείται «5ης γενιάς» από τους Τούρκους, αλλά και στο ενδεχόμενο αερομαχιών με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Δεν θα εμπλέκεται σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά»

Ο Τεμέλ Κοτίλ αφού εκθείασε την παραγωγικότητα και την ραγδαία ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας με τους χιλιάδες εργαζόμενους και το αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού που τους χαρακτηρίζει, μίλησε για το TF-X και τόνισε ότι είναι «stealth» και ότι τα «σημερινά ραντάρ δεν μπορούν να το δουν, ωστόσο επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται, δεν μένουμε με άδεια χέρια και έτσι εξελισσόμαστε και εμείς, ώστε [το TF-X] να αναπτυχθεί με την τεχνολογία του αύριο». Το νέο μαχητικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, θα μπορεί να «κλειδώνει» εχθρικούς εναέριους και χερσαίους – επίγειους και να τους καταστρέψει από εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Στο σημείο αυτό μάλιστα υπογράμμισε ότι δεν θα εμπλέκεται σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, διότι θα εντοπίζει τους εχθρικούς στόχους από μεγάλη απόσταση, θα αξιοποιεί τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και θα εκτοξεύει τα βλήματα με αποτελεσματικότητα. Με άλλα λόγια ο Τεμέλ Κοτίλ αποκαλύπτει ότι το TF-X θα πραγματοποιεί πλήγματα με standoff ωφέλιμο φορτίο σε «beyond visual range engagements» και συνεπώς θα αφήνει «την βρώμικη δουλειά» δηλαδή τις αερομαχίες για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Πώς θα επιχειρεί το TF-X ;

Ο ίδιος είπε στη συνέχεια ότι το νέο τουρκικό stealth αεροσκάφος διαθέτει δύο κινητήρες τύπου F110 που χρησιμοποιούν μαχητικά τύπου F-16, ενώ θα επιχειρεί μαζί με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ANKA-3, το οποίο βρίσκεται επίσης υπό ανάπτυξη και θα λειτουργεί ως «loyal wingman», με άλλα λόγια θα συνοδεύει το TF-X και ο πιλότος θα του δίνει εντολές, όπως για παράδειγμα η εκτόξευση ενός πυραύλου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία αναμένεται στο μέλλον να υιοθετήσει τακτικά αεροπορικά δόγματα που θα θέσουν σε εφαρμογή οι ΗΠΑ με το πρόγραμμα NGAD, η Ρωσία με το Su-57 και το Okhotnik και η Κίνα με τo J-20 και το FH-97A.

O Κοτίλ μάλιστα αποκάλυψε ότι το ANKA-3 κατασκευάζεται αποκλειστικά γι’αυτόν τον σκοπό, ενώ η εταιρεία του δουλεύει μέχρι θανάτου προκειμένου το νέο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να είναι ολοκληρωμένο τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, κάτι που είχε αναφέρει προ ημερών και ο Τούρκος αναλυτής του Middle East Eye, ο Ρατζίπ Σοϊλού, λέγοντας πως η παρθενική πτήση του νέου τουρκικού μαχητικού UAV αναμένεται να γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Οι προοπτικές του προγράμματος

Για το TF-X μίλησε και ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με την Hurriyet, ότι τέτοια αεροσκάφη, όπως και το F-35 εντάσσονται σε αναπτυξιακό πλαίσιο διαρκούς αναβάθμισης, με τα λεγόμενα «block», όπως για παράδειγμα το πρόσφατο και επίκαιρο θέμα των F-35 Block IV.

Με άλλα λόγια αναφέρθηκε στις εκδόσεις των αεροσκαφών που προκύπτουν από αδιάλειπτες αξιολογήσεις, μετρήσεις και προσθήκες νέων εξαρτημάτων, λογισμικών και συστημάτων, υποδηλώνοντας ότι το τουρκικό εθνικό μαχητικό, που σε βάθος χρόνου θα αντικαταστήσει τα μαχητικά τύπου F-16, θα υπηρετεί για αρκετές δεκαετίες και σε διαφορετικές διαμορφώσεις στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Φωτογραφία αρχείου Reuters