Αποκάλυψη Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής Bradley στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα Bradley στην Ουκρανία.

Την είδηση αναφέρει το Bloomberg με μία από τις συντάκτριες του κειμένου, την διαπιστευμένη του ειδησεογραφικού οργανισμού στον Λευκό Οίκο Jennifer Jacobs να αναφέρει στο Twitter πως όπως της ανέφερε αναλυτής «Το Bradley θα παρείχε μια σημαντική αύξηση στην ικανότητα μάχης επί του εδάφους για τον Ουκρανικό στρατό, επειδή είναι στην πραγματικότητα ένα ελαφρύ άρμα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 4.500 τεθωρακισμένα οχήματα Bradley σε ενεργό υπηρεσία και περίπου άλλες 2.000 στις αποθήκες τους.

Το Bradley έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πεζικό ή ανιχνευτές, ενώ παρέχει κάλυψη πυρός για την καταστολή εχθρικών στρατευμάτων, αλλά και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Φέρει πυροβόλο M242 Bushmasters, ενώ είναι εφοδιασμένο και με αντιαρματικούς πυραύλους TOW.

Οι διάφορες παραλλαγές του περιλαμβάνουν το όχημα μάχης πεζικού M2 Bradley και το όχημα αναγνώρισης και μάχης πεζικού M3 Bradley.

Το M2 έχει ένα πλήρωμα τριών ατόμων (έναν διοικητή, έναν πυροβολητή και έναν οδηγό) και μπορεί να μεταφέρει έξι πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

Το M3 διεξάγει κυρίως αποστολές ανίχνευσης και μεταφέρει δύο στρατιώτες εκτός από το κανονικό πλήρωμα των τριών ατόμων, με χώρο για πρόσθετους πυραύλους BGM-71 TOW.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως «μέσα σε μια ημέρα οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 11 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και 17 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, εκ των οποίων τέσσερα ήταν τα αμερικανικά ΤΟΜΑ τύπου Bradley».

Η ανακοίνωση είχε προκαλέσει όχι μόνον την κατηγορηματική διάψευση της ουκρανικής πλευράς, αλλά και… θυμηδία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ακόμη δεν έχουν διατεθεί τέτοια τεθωρακισμένα οχήματα στο Κίεβο…