Αποκάλυψη για LCS: «Δεν μας κάνουν, ας τα δώσουμε σε συμμάχους» λέει το U.S Navy

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα μπορούσε να μεταφέρει σε συμμαχικές χώρες τα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS κλάσης Freedom, τα οποία σχεδιάζει να παροπλίσει, όπως αποκάλυψε ο Ναύαρχος Μάικ Γκίλντει, ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων του U.S Navy, ενώπιον υποεπιτροπής άμυνας της Γερουσίας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος πρότεινε στους Γερουσιαστές ότι είναι εφικτή η αξιολόγηση της δυνατότητας μεταφοράς των LCS σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου θα μπορούσε να εκτελέσουν αποτελεσματικά και να συνεισφέρουν σε επιχειρήσεις κατά κυκλωμάτων και διακινητών ναρκωτικών, ενώ τόνισε ότι τα πλοία αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που επιζητάει το U.S Navy σε αντιπαραθέσεις με δυνάμεις όπως η Κίνα.

Ο Ναύαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Όσον αφορά τις επιλογές που θα προκύψουν με αυτά τα πλοία, θα πρότεινα στην υποεπιτροπή να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσφέρουμε αυτά τα πλοία σε άλλες χώρες που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Υπάρχουν χώρες στη Νότια Αμερική, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πλοία, τα οποία εξάλλου έχουν μικρά πληρώματα. Νομίζω ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να δούμε, αντί να εξετάζουμε απλώς τον παροπλισμό και τη διάλυση ως τη μοναδική επιλογή».

«Αναπαοτελεσματικά τα LCS απέναντι στην Κίνα»

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο παρελθόν το U.S Navy έχει προχωρήσει σε παρόμοια πρακτική, όταν είχε παραχωρήσει φρεγάτες κλάσης Oliver Hazard Perry σε συμμαχικές χώρες, όπως η Τουρκία, το Μπαχρείν, η Πολωνία και το Πακιστάν.  Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει να παροπλίσει εννέα πλοία LCS κλάσης Freedom, στο πλαίσιο πρότασης προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2023, ωστόσο η διαδικασία εμποδίζεται από νομοθέτες οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει ο παροπλισμός, αφού κανένα πλοίο παράκτιων επιχειρήσεων δεν έχει ολοκληρώσει τον «κύκλο ζωής» του.

Ο Ναύαρχος Γκίλντει δήλωσε ακόμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να παροπλίσει τα LCS επειδή δεν θα τα πήγαιναν καλά σε μια πιθανή σύγκρουση εναντίον της Κίνας, την οποία αξιωματούχοι του Πενταγώνου περιγράφουν ως «αυξανόμενη απειλή».

Ο ίδιος είπε ότι: «Δυστυχώς τα LCS που έχουμε, ενώ τα μηχανικά προβλήματα ήταν ένας παράγοντας, ένας μεγαλύτερος παράγοντας ήταν η έλλειψη επαρκούς πολεμικής ικανότητας εναντίον ενός ομοτίμου ανταγωνιστή όπως η Κίνα. Τα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου που αναπτύχθηκαν γιαενσωμάτωση στα πλοία κλάσης Freedom αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Και γι’αυτό αρνηθήκαμε να επενδύσουμε και άλλα χρήματα σε ένα σύστημα που δεν θα αντιμετώπιζε τα κινέζικα υποβρύχια».