Αποκάλυψη Spiegel: Η γερμανική Hensoldt ζητά κρατική έγκριση για να στείλει εξοπλισμό στις χώρες του Κόλπου

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Hensoldt υπέβαλε αίτηση έγκρισης στην γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση για μια σειρά «πολιτικά ευαίσθητων έργων» με κράτη του Κόλπου, όπως αποκάλυψε σήμερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η Hensoldt, στην οποία η κυβέρνηση κατέχει μερίδιο 25,1%, θέλει να προμηθεύσει εξαρτήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για το σύστημα παρακολούθησης πυροβολικού Cobra, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη παρουσίαση της εταιρείας.

Ένας εκπρόσωπος της Hensoldt δεν σχολίασε σε ερώτηση για τα μελλοντικά έργα της εταιρείας στις χώρες του Κόλπου και είπε ότι η εταιρεία «δεν είχε κάνει τίποτα παράνομο». «Κανένας κλάδος δεν ελέγχεται πιο αυστηρά από τον κλάδο των όπλων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης ένα αίτημα από τον Hensoldt σχετικά με ραντάρ για πολεμικά πλοία που θα προμήθευαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε το Spiegel. Η Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών της γερμανικής βιομηχανίας όπλων, παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς έχει δεσμευτεί να αρνηθεί τις άδειες εξαγωγής όπλων σε χώρες που αποδεδειγμένα εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο της Υεμένης. Τα ΗΑΕ είναι μέλος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που μάχεται στην Υεμένη από το 2015.

Πηγή: Reuters