Αρχύτας: Προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα κατασκευής του ελληνικού drone

Σάρκα και οστά φαίνεται να παίρνει το πρόγραμμα «Αρχύτας», δηλαδή η ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου ελληνικού drone.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για να αναπτύξει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV / drone) (σσ το πρόγραμμα «Αρχύτας») το οποίο θα έχει δυνατότητες κάθετης απο-προσγείωσης. Είναι ένα μεγάλο σύστημα σταθερής πτέρυγας και αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αερόχημα, που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απογείωση και προσγείωση με συστήματα, που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί (σ.σ. στον χώρο των drone)», δήλωνε στις 3 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κύρος Υάκινθος.

Έκτοτε το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως προκύπτει από την πρώτη αξιολόγησή του, που δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.

«Σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα είναι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας», για την κατασκευή του ελληνικού drone», ανέφερε συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός στη δήλωσή του «την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, τέθηκε σε λειτουργία η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, πραγματοποιήθηκε η 1η αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας» είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα. Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου τριμήνου. Η Ελλάδα προχωρεί με αξιοπιστία και τάξη».

Πηγή: Με πληροφορίες από ertnews.gr