Arrow 3: Επιτυχημένη δοκιμή του ισραηλινού πυραυλικού αντιβαλλιστικού συστήματος

Το Ισραήλ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή του αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος τύπου Arrow 3 τις πρωινές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επιδεικνύουν την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν δυνητικές εναέριες απειλές στο έδαφός τους.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων Πυραυλικής Άμυνας του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι διεξήχθη επιτυχώς δοκιμή του συστήματος αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων σε περιοχή του κεντρικού Ισραήλ. Τα δύο βλήματα που εκτοξεύτηκαν από το σύστημα Arrow 3 κατάφεραν να αναχαιτίσουν εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα τον «εχθρικό» στόχο και το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε λέγοντας πως:

«Τα προηγμένα ραντάρ του πυραυλικού συστήματος Arrow 3 εντόπισαν τον στόχο και έστειλαν τα δεδομένα στο σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς, το οποίο ανέλυσε τις πληροφορίες και προχώρησε στον πλήρη σχεδιασμό και προγραμματισμό της εξουδετέρωσής του. Στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι προς την εχθρική απειλή και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμή». Παρόμοια δοκιμή είχε λάβει χώρα και το καλοκαίρι του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Arrow 3 παραδόθηκε στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τον Ιανουάριο του 2017 και αποτελεί τo σημαντικό κομμάτι της πολυεπίπεδης αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Η πολυεπίπεδη αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ βασίζεται σε τέσσερα στρώματα: το Iron Dome για πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ρουκέτες, το David’s Sling για πυραύλους μέσου βεληνεκούς και τα συστήματα Arrow-2 και Arrow-3 για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Με πληροφορίες από: Times of Israel