Μεγάλη ανατροπή φαίνεται ότι σημειώνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης των στρατηγικών υπερηχητικών πυραύλων τύπου AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μετά από αρκετές «τρικυμίες» και αποτυχημένες δοκιμές που οδήγησαν στην διακοπή του εξοπλιστικού προγράμματος το 2023.
Πρόσφατα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος David Allvin δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης για τους υπερηχητικούς πυραύλους ARRW θα ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τις δημόσιες δαπάνες των ΗΠΑ, στο οποίο φαίνεται ότι θα ενταχθεί και το εξοπλιστικό πρόγραμμα HACM για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, πιο ευέλικτων από τους ARRW.
Το ιστορικό του προγράμματος ARRW
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέθεσε το 2018 για πρώτη φορά στην Lockheed Martin ένα συμβόλαιο αξίας 480 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει τις δοκιμές των πυραύλων τύπου ARRW. Πρόκειται για υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα boost-glide, με ικανότητα πλοήγησης δύο σταδίων.
Στην πρώτη φάση, ο πύραυλος φτάνει σε υψόμετρα κοντά στο διάστημα χρησιμοποιώντας έναν πυραυλοκινητήρα (boost) και στη συνέχεια λειτουργεί σαν όχημα ολίσθησης (glide) με καθοδική εσωατμοσφαιρική κατεύθυνση με ταχύτητες άνω των 5 Mach για χτυπήσει εχθρικούς στρατηγικούς στόχους υψηλής αξίας. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να ελίσσονται, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστούν με τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να επενδύει στους υπερηχητικούς cruise πυραύλους κρούσης (Hypersonic Attack Cruise Missile) οι οποίοι χρησιμοποιούν κινητήρα scramjet για να αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 5 Mach, με δυνατότητα πλοήγησης σε χαμηλότερα υψόμετρα από τους ARRW, παραμένοντας όμως εξίσου εξαιρετικά όπλα με φονική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, με το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είναι πιο μικροί σε μέγεθος και πιο ελαφριοί.
Το 2023, ο πολιτικός προϊστάμενος της USAF είχε δηλώσει ότι η Πολεμική Αεροπορία θα «κλείσει» το πρόγραμμα ανάπτυξης των ARRW μετά από μια σειρά αποτυχημένων δοκιμών – με εξαίρεση κάποιες επιτυχημένες – των πυραυλικών συστημάτων και πως θα επικεντρωθεί στους πυραύλους HACM.
Τελικά, τα προηγμένα υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα ARRW αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους και επανέρχονται στο προσκήνιο.
Πού οφείλεται η αναγέννηση των ARRW;
Ο Τομ Καράκο, ειδικός αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι και οι δύο τύποι πυραύλων έχουν πλεονεκτήματα, γι’ αυτό τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αναπτύσσουν παρόμοια πυραυλικά συστήματα. «Έχουμε ανάγκη να αναπτύξουμε πυραυλικά συστήματα με όπλα που θα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και παράλληλα θα εκτελούν ελιγμούς για να χτυπήσουν τους στόχους, από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ».
Πράγματι, ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσουν επίσης τα δικά τους υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη ώστε και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να έχει παρόμοια ικανότητα, με την ανάπτυξή τους από στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-52.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Καράκο: «Το να έχεις περισσότερες επιλογές είναι καλύτερο από το να είσαι περιορισμένος, ειδικά δεδομένου του πλεονεκτήματος που ήδη κατέχουν οι πιθανοί αντίπαλοι, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι πλέον να έχουν το νου τους σε πολλαπλές κατευθύνσεις, γεγονός που αυξάνει το κόστους για τον εχθρό», εννοώντας πως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να ανησυχούν για υπερηχητικές πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ προερχόμενες από χερσαία – επίγεια, αεροπορικά, ναυτικά και υποβρύχια μέσα.
Με πληροφορίες από: Defense One / Army Recognition