Η Τουρκία υλοποιεί πολλαπλά εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία με την εταιρεία Aselsan ύψους 2,46 δισ. ευρώ που αφορά «υβριδικά» συστήματα αεράμυνας όπως ανέφερε σήμερα (05.10.2026) η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB).
Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη – ως προς το μέγεθος και το ποσό – μεμονωμένη σύμβαση προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού που «έκλεισε» η Aselsan στα 51 χρόνια της ιστορίας της, η οποία εξειδικεύεται σε ένα ευρύ φάσμα αμυντικών τεχνολογιών, όχι μόνο σε συστήματα αεράμυνας.
Ωστόσο, η τουρκική εταιρεία έχει «κερδίσει» πάρα πολλά συμβόλαια από την Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας κυρίως για οπλικά συστήματα του ολοκληρωμένου και πολυεπίπεδου δικτύου αεράμυνας «Steel Dome» (Ατσάλινος Θόλος) που υλοποιεί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προστασία της τουρκικής επικράτειας από εναέριες απειλές.
Μάλιστα, η νέα σύμβαση ανεβάζει τη συνολική αξία των συμβολαίων που έχει αναλάβει η Aselsan σε περίπου 4 δισεκ. ευρώ, ενώ αποτελεί παράλληλα την τρίτη συμφωνία που υπογράφει με την SSB μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hibrit Hava Savunma Sistemlerinin tedarikine yönelik toplam tutarı 2.460.000.000 Avro olan sözleşmeler imzalandı. 🌐 Agreements regarding the procurement of Hybrid Air Defence Systems have been signed between ASELSAN and Presidency of The Republic of Türkiye Secretariat of Defence Industries total valuing EUR 2.460.000.000.
— ASELSAN (@aselsan) October 5, 2026
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τουρκική εταιρεία δεν διευκρίνισε ούτε τον τύπο ούτε τον ακριβή αριθμό των συστημάτων αεράμυνας που θα παραδώσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενώ δεν αποκάλυψε και το χρονοδιάγραμμα του εξοπλιστικού προγράμματος.
Ωστόσο, η Aselsan αναφέρεται στο σύστημα αεράμυνας τύπου Gurz ως «υβριδικό», διότι συνδυάζει ζεύγος πυροβόλων 35 χιλιοστών με αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας και προωθείται από την τουρκική εταιρεία στη διεθνή αγορά ως μια «εξελιγμένη έκδοση» του ρωσικού συστήματος αεράμυνας τύπου Pantsir, που όμως είναι συμβατό με δυνάμεις του NATO.
Από τη στιγμή που η εταιρεία χρησιμοποίησε στην ανακοίνωση για το συμβόλαιο που της ανέθεσε η SSB τον χαρακτηρισμό «υβριδικά», μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα συστήματα Gurz είναι το αντικείμενο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, αν και η Aselsan δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι επισήμως.
Με πληροφορίες από: Turkiye Today




