Aspide: Ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται στην Ισπανία στη χρήση αντιαεροπορικών συστημάτων

Στη Σαραγόσα της Ισπανίας, ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται στη χρήση του χερσαίου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Aspide.

19 Ουκρανοί στρατιωτικοί ακονίζουν τις δεξιότητές τους στο εξωτερικό ως μέρος της δέσμευσης του ισπανικού Υπουργείου Άμυνας να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία. Η εκπαιδευτική άσκηση πραγματοποιείται σε βάση στρατιωτικής αεροπορίας στην πόλη Σαραγόσα.

Αυτή η εκπαίδευση χωρίζεται σε δύο μέρη: για τους χειριστές και για το προσωπικό συντήρησης (μηχανικοί και χειριστές ηλεκτρονικών).

«Εκτός από την εκπαίδευση που παρακολουθείτε εδώ, θέλω να σας μεταφέρω την υποστήριξη και τη δέσμευση όλης της Ισπανίας στην Ουκρανία. Η διαμονή σας εδώ είναι ένας τρόπος για να σας δείξουμε την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας. Όλος ο ουκρανικός λαός και εσείς δείξατε ότι είστε γενναίοι και ηρωικοί», είπε η Iσπανή Υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι η Ισπανία θα στηρίξει την Ουκρανία μέχρι την ολοκληρωτική νίκη της στον πόλεμο.

Αρχικά, η εκπαιδευτική αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια παρατάθηκε για άλλες επτά ημέρες. Ως εκ τούτου, οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν στις 14 Οκτωβρίου.

«Το σύστημα Aspide, στο οποίο εκπαιδεύεται ο ουκρανικός στρατός, και χρησιμοποιείται τώρα στην ισπανική Πολεμική Αεροπορία, θα παρέχει στην Ουκρανία ικανότητα μάχης, καθώς και αποτρεπτική ικανότητα», ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας.

Το χερσαίο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Spada Aspide (SAM) είναι επίσης γνωστό ως Skyguard Aspide.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais είχε μεταδώσει τον Ιούνιο ότι το ισπανικό υπουργείο Άμυνας έχει οριστικοποιήσει την παράδοση στο Κίεβο αντιαεροπορικών πυραύλων SHORAD (Short Range Air Defense) μικρής εμβέλειας τύπου Aspide, τους οποίους ο ισπανικός στρατός έχει αντικαταστήσει με ένα πιο εξελιγμένο σύστημα. Μέχρι στιγμής η Μαδρίτη έχει προσφέρει στο Κίεβο πυρομαχικά, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ελαφρά όπλα.

Με πληροφορίες από: Ukraine Military Center / Φωτογραφία MBDA