Aster 15: Εντυπωσιακή εκτόξευση του αντιαεροπορικού πυραύλου από τη γαλλική φρεγάτα FREMM Bretagne [vid]

H φρεγάτα Bretagne κλάσης FREMM του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε με επιτυχία τον αντιαεροπορικό πύραυλο εδάφους-αέρος Aster 15 κατά τη διάρκεια άσκησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ΠΝ.

Η φρεγλατα Bretagne (D655) είναι μια φρεγάτα κλάσης Aquitaine του Γαλλικού Ναυτικού, που αναπτύχθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα φρεγάτας πολλαπλών χρήσεων FREMM. Κατασκευασμένη από το 2013, η φρεγάτα Bretagne τέθηκε σε υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2019.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, η γαλλική φρεγάτα Bretagne εκτόξευσε επιτυχώς έναν αντιαεροπορικό πύραυλο Aster 15 στον Βισκαϊκό Κόλπο. Αυτός ο πύραυλος, που υπάρχει σε δύο εκδόσεις (Aster 15 και Aster 30), εξοπλίζει τις φρεγάτες FREMM, τις φρεγάτες αεράμυνας (FDA) και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Η φρεγάτα Bretagne και το αδελφό της πλοίο Normandie διαθέτουν συστήματα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων τύπου SYLVER Α50 (αντί για SYLVER A43, όπως οι προηγούμενες φρεγάτες της ίδιας κλάσης), ικανές να φιλοξενήσουν μεγαλύτερους πυραύλους εδάφους-αέρος Aster 30.

Αυτό παρέχει και στα δύο πλοία μια δυνητικά βελτιωμένη ικανότητα αεράμυνας, αν και και τα δύο πολεμικά πλοία δεν έχουν ακόμα την ενισχυμένη παραλλαγή του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Herakles (το οποίο είναι απαραίτητο για να φιλοξενήσει το πλήρες φάσμα ικανοτήτων του πυραύλου Aster 30) καθώς και ένα συμπληρωματικό ραντάρ ελέγχου πυρός.

Ο πύραυλος Aster 15

Οι πύραυλοι Aster 15 και Aster 30 είναι μια γαλλο-ιταλική οικογένεια πυραύλων εδάφους-αέρος κάθετης εκτόξευσης. Οι πύραυλοι καθώς και τα σχετικά οπλικά συστήματα κατασκευάζονται από την Eurosam, μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την MBDA Γαλλίας, την MBDA Ιταλίας και την Thales.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο εκδόσεις της οικογένειας πυραύλων Aster, η έκδοση μικρής-μεσαίας εμβέλειας, Aster 15, και η έκδοση μεγάλης εμβέλειας, Aster 30. Η διαφορά τους στην εμβέλεια και την ταχύτητα αναχαίτισης οφείλεται στο ότι το Aster 30 χρησιμοποιεί έναν πολύ μεγαλύτερο ενισχυτή.

Με πληροφορίες από: Navy Recognition