Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Astore Levante», η «ευρωπαϊκή έκδοση» του τουρκικού drone TB3 Bayraktar, θα πωλείται σύντομα στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί και με ευρωπαϊκά όπλα.
Ο αρχηγός της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Αντόνιο Κονσέρβα, αποκάλυψε ότι η Ιταλία διεξάγει δοκιμές με την MBDA για την τοποθέτηση των οπλισμών της ευρωπαϊκής εταιρείας στο νέο drone «Astore Levante» που κατασκευάζεται από την τουρκική Baykar και την ιταλική Leonardo.
Η ιταλική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να αποκτήσει έξι από αυτά τα drones, τα οποία βασίζονται στο TB3 της Baykar και συναρμολογούνται στην Ιταλία από την LBA Systems, την κοινοπραξία της Baykar με την Leonardo.
Αν και κατά την πρώτη του εμφάνιση, στην αεροπορική έκθεση Farnborough τον Ιούλιο, το «Astore Levante» παρουσιάστηκε με τουρκικά όπλα, όπως οι κατευθυνόμενες βόμβες MAM της Roketsan και ο μίνι πύραυλος cruise KEMANKES-1 της Baykar, πλέον η Ιταλία εξετάζει και ευρωπαϊκές επιλογές.
«Προς το παρόν δεν έχουμε κάνει επιλογές, ο αρχικός οπλισμός είναι τουρκικός, αλλά έχουμε επίσης δραστηριότητες με την MBDA και μικρούς ιταλικούς βιομηχανικούς ομίλους», είπε ο αρχηγός της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το νέο drone πρόκειται να πιστοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2026 ή στις αρχές του 2027. Η ευρωπαϊκή πιστοποίηση θεωρείται προϋπόθεση για την πώληση του drone στην Ευρώπη.
Η τοποθέτηση ευρωπαϊκών όπλων θα ενισχύσει επίσης τις προσπάθειες πωλήσεων στην Ευρώπη.
Το «Astore Levante» θα αντικαταστήσει το Predator MQ1 που πετάει η ιταλική ΠΑ και θα υποστηρίζει αποστολές ISR, αλλά και την εκπαίδευση πιλότων drones.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Αρχηγός του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Berutti Bergotto, είχε δηλώσει ότι η Ρώμη θα αποκτήσει τα τουρκικά drones TB3 τα οποία θα επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο ITS Cavour, το οποίο φιλοξενεί επίσης τα ιταλικά F-35B.
Το T3 βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με το τουρκικό ΠΝ και επιχειρεί από το αμφίβιο πλοίο TCG Anadolu.
Πηγή: Defense News




