Αστραχάν: «Μυστήρια» πυρκαγιά σε αγκυροβολημένο πλοίο – Μετέφερε drones από το Ιράν;

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, σε πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στο Ρωσικό λιμάνι του Αστραχάν.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ σύμφωνα με αναφορές το έργο τους δυσκόλευαν οι αλλεπάλληλες εκρήξεις.

Ουκρανικοί λογαριασμοί στο Twitter συνδύασαν την πυρκαγιά στο πλοίο που βρισκόταν στο λιμάνι του Αστραχάν με τις πληροφορίες ότι αναμενόταν ένα φορτίο με drones-καμικάζι από το Ιράν.

Συγκεκριμένα ο ιστότοπος sprotyv.mod.gov.ua είχε γράψει στις 3 Νοεμβρίου για τους τρόπους που μεταφέρονται τα Ιρανικά drones στην Ρωσία:

«… Το Ιράν χρησιμοποιεί επίσης τη θαλάσσια διαδρομή μέσω της Κασπίας Θάλασσας για τη μεταφορά drones. Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι Ιρανοί μεταφέρουν ανταλλακτικά για την πολιτική αεροπορία χρησιμοποιώντας το λιμάνι Μπαντάρ Αντσαλί. Ο προορισμός είναι το Αστραχάν ή η Μαχατσκάλα.

Η μεταφορά πραγματοποιείται με πλοία της Ιρανικής Βιομηχανικής Εταιρείας (ελεγχόμενη από το IRGC, τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν). Συγκεκριμένα, στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στο Αστραχάν δια θαλάσσης 200 αποσυναρμολογημένα drones.

Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι εξάγουν ενεργά ουκρανικά σιτηρά με πλοία στη Συρία, στη διαδρομή Σεβαστούπολη – Ταρτούς. Στην κατεύθυνση της επιστροφής, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους από το συριακό εργοστάσιο ενδέχεται να μεταφέρονται σε κοντέινερ, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν επιβεβαίωση…».