ATACMS: Η Ουκρανία θα παραλαμβάνει αμερικανικούς πυραύλους «σε τακτική βάση»

Η Ουκρανία θα παραλαμβάνει αμερικανικούς πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS σε συστηματική βάση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δύο μέρες αφότου το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι τους χρησιμοποίησε για πρώτη φορά.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους ATACMS και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έκαναν χρήση αυτών των πυραύλων.

Το Κίεβο είχε επανειλημμένα ζητήσει πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile Systems) υπονοώντας ότι θα μπορέσουν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου με την Ρωσία.

Ερωτηθείς εάν αναμένονται συστηματικές αποστολές και μεγαλύτερος αριθμός πυραύλων, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε λέγοντας: «Έτσι είναι».

«Και αυτό είναι ένα απευθείας αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του Πρoέδρου Μπάιντεν, που επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια μιας προσωπικής συνάντησης στα τέλη Σεπτεμβρίου» είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Δεν είναι σαφές πόσοι πύραυλοι έχουν ήδη αποσταλεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, που επικαλείται δύο αξιωματούχους, οι ΗΠΑ έχουν στείλει μέχρι στιγμής 20 τέτοιους πυραύλους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου