ATACMS: Oι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στην Ουκρανία ισχυρούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, το οποίο επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στα τέλη του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν την Ουκρανία με τα τακτικά πυραυλικά συστήματα ATACMS, αλλά μέχρι στιγμής παρείχαν μόνο την παλαιότερη έκδοση μεσαίου βεληνεκούς. Τώρα, οι ΗΠΑ σκέφτονται να στείλουν τη νεότερη έκδοση μεγαλύτερου βεληνεκούς του πυραυλικού συστήματος, η οποία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει πιο βαθειά στη χερσόνησο της Κριμαίας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για αποστολές όπλων στην Ουκρανία παραμένει αβέβαιη λόγω της αντίθεσης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών συμμάχων του στο Κογκρέσο. Την περασμένη εβδομάδα η Γερουσία ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Αλλά δεν είναι σαφές εάν ή πότε η Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς θα ψηφίσει τη νέα χρηματοδότηση.

Αξιωματούχοι από το αμερικανικο υπουργείο Άμυνας είπαν στο NBC News ότι οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένο απόθεμα ATACMS και ότι δεν είναι πιθανό να τα στείλουν στην Ουκρανία χωρίς χρήματα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού.

Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την έκδοση μεγάλου βεληνεκούς των ATACMS, σύμφωνα με τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, έτοιμα πυρομαχικά και συστήματα πυροβολικού που θα στείλουν στην Ουκρανία αμέσως μόλις (και αν) εγκριθεί η χρηματοδότηση, πρόσθεσαν.

Οι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τους συμμάχους να παράσχουν τους πυραύλους στην Ουκρανία, καθώς και να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Συνάντηση Κουλέμπα – Mπλίνκεν για τα ATACMS

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι πέρασε μεγάλο μέρος της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το Σάββατο στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας, συζητώντας την ανάγκη της Ουκρανίας για όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας.

«Πέρασα ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου της συνάντησής μου με τον Μπλίνκεν επιχειρηματολογώντας υπέρ των ATACMS», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, εξηγώντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται την έκδοση του πυραύλου που μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να καταστραφούν οι ρωσικές δυνατότητες στην Ουκρανία. Είναι να χτυπήσουμε βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη, παρακάμπτοντας τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δίσταζε μέχρι τώρα να στείλει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, καθώς ανησυχούσε ότι ένα χτύπημα σε ρωσικό έδαφος θα ανάγκαζε τον Πούτιν να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Πηγή: NBC News / Φωτογραφίες αρχείου