ATAK-II: Η Ουκρανία παρέδωσε τους πρώτους κινητήρες για το μελλοντικό επιθετικό ελικόπτερο της Τουρκίας

Η Ουκρανία παρέδωσε στην Τουρκία τους δύο πρώτους κινητήρες για το μελλοντικό επιθετικό ελικόπτερο T929 ATAK-II της Turkish Aerospace Industries (TAI).

Οι κινητήρες TV3-117 (ТV3-117VMA-SBМ1V-01Т) θα χρησιμοποιηθούν στο πρωτότυπο του τουρκικού βαρέως επιθετικού ελικοπτέρου. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτοι κινητήρες επρόκειτο να παραδοθούν αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η διαδικασία καθυστέρησε.

Αναμένεται ότι το πρωτότυπο ελικόπτερο ATAK-II με εγκατεστημένους ουκρανικούς κινητήρες θα ξεκινήσει τις δοκιμές εδάφους αυτόν τον μήνα. Το ελικόπτερο, το οποίο αναμένεται να έχει μέγιστη ταχύτητα 318 χλμ./ώρα, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση εντός του 2023, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η ουκρανική εταιρεία Motor Sich θα πρέπει να παράγει 14 κινητήρες για το πρόγραμμα του τουρκικού βαρέως επιθετικού ελικοπτέρου. Η TAI και η ουκρανική εταιρεία υπέγραψαν τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2021 και οι παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2025.

Η ανάπτυξη του βαρέως επιθετικού ελικοπτέρου T929 ξεκίνησε το 2019 με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της SSB και της TAI για την εφαρμογή του προγράμματος Ağır Sınıf Taarruz Helikopter (βαρύ ελικόπτερο μάχης).

Οι πρώτοι χειριστές του ελικοπτέρου ATAK-II θα είναι η διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων και η διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Φωτογραφία Wikimedia Commons