Atmaca: Η Ινδονησία θέλει να εξοπλίσει τα πλοία της με νέους τουρκικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους

Η Ινδονησία και η Τουρκία έχουν ενισχύσει σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις  τους, σε τομείς όπως η στρατιωτική συνεργασία, η άμυνα και οι εξοπλισμοί, με την υπογραφή συμφωνιών τα τέλη του 2022, αναφορικά με την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων όπως ο βαλλιστικός πύραυλος τύπου Khan αλλά και ο αντιπλοϊκός πύραυλος τύπου Atmaca.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ινδονησία φαίνεται ότι έχει βάλει «στο στόχαστρο» τους τουρκικούς πυραύλους για την ενίσχυση του οπλοστασίου του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, καθώς λήγει η πιστοποίηση των πυραύλων Exocet και όπως αναφέρουν τουρκικά αμυντικά μέσα ενημέρωσης, η Τζακάρτα θέλει να εξοπλίσει περίπου 41 πολεμικά πλοία με τους Atmaca.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εταιρεία Roketsan, που κατασκευάζει τους Atmaca, υπέγραψε συμφωνίες με το Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας το Νοέμβριο του 2022, που προέβλεπε μεταξύ άλλων την προμήθεια των πυραύλων επιφανείας – επιφανείας Atmaca, των βαλλιστικών πυραύλων Khan αλλά και αντιαεροπορικών πυραύλων για τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας.

Η πρόσφατη παρουσίαση των δυνατοτήτων των πυραύλων Atmaca σε εκπροσώπους της Ινδονησίας με επικεφαλής τον Υπουργό Άμυνας της χώρας έχει δημιουργήσει «σενάρια» για το ενδεχόμενο το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας, να εξοπλίσει σημαντικό αριθμό πλοίων και περιπολικών σκαφών, συγκεκριμένα τις κορβέτες κλάσης Fatahillah και Parchim, καθώς επίσης και τις ΤΠΚ κλάσης Clurit.

Ο Atmaca έχει μήκος μεταξύ 4,3 και 5,2 μέτρων, ζυγίζει 750 κιλά, έχει αυτονομία 220 χιλιομέτρων και χρησιμοποιεί τόσο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης όσο και παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) για καθοδήγηση.

Θα αντικαταστήσει το παλιό απόθεμα της Τουρκίας που αποτελείται από περισσότερους από 350 αμερικανικούς πυραύλους Harpoon. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία (STM) υποστηρίζει ότι η ενσωμάτωση των πυραύλων Atmaca στις ναυτικές πλατφόρμες θα ολοκληρωθεί έως τις 11 Απριλίου 2027.

Με πληροφορίες από: SST / Zonajakarta