Atmaca: Ο τουρκικός αντιπλοϊκός πύραυλος που θα αντικαταστήσει τους αμερικανικούς Harpoon

Ο πρώτος εγχώρια κατασκευασμένος αντιπλοϊκός πύραυλος cruise της Τουρκίας, Atmaca, θα αντικαταστήσει το παλιό απόθεμα της χώρας των αμερικανικών πυραύλων Harpoon, ανέφερε την Πέμπτη το Defense News.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε μια ομαλή αντικατάσταση τα επόμενα χρόνια», δήλωσε αξιωματικός του Τουρκικού Ναυτικού. «Η προσπάθεια καλύπτει όλα τα μαχητικά πλοία του αποθέματός μας».

Η δημοσίευση επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο από τη Roketsan, τον κρατικό κατασκευαστή πυραύλων της Τουρκίας, που παράγει το Atmaca, ο οποίος είπε ότι ο πύραυλος θα αντικαταστήσει περισσότερα από 350 Harpoons στο απόθεμα της Τουρκίας στα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι η Τουρκία στοχεύει να εξοικονομήσει έως και 500 εκατομμύρια δολάρια αντικαθιστώντας το Harpoon, επισημαίνοντας ότι ο Atmaca έχει περίπου τα μισά κόστη από τον αμερικανικό πύραυλο.

Η Rokestsan και η Aselsan κατασκευάζουν από κοινού τον πύραυλο Atmaca. Ο τουρκικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά που βρίσκονται στο αμερικανικό Harpoon και στον γαλλικό αντιπλοϊκό πύραυλο Exocet.

Το TCG Kinaliada , μια τουρκικής κατασκευής κορβέτα κλάσης Ada, εξοπλίστηκε με το Atmaca το 2019. Ο πύραυλος είναι επίσης συμβατός με τις τουρκικής κατασκευής φρεγάτες κλάσης Istanbul και τα αντιτορπιλικά αντιαεροπορικής άμυνας κλάσης TF2000.

Ο Atmaca έχει βεληνεκές άνω των 220 χιλιομέτρων και διαθέτει κεφαλή κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 250 κιλών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων στη θάλασσα καθώς και σε παράκτιους στόχους.

Πηγή:  Ahval / Φωτογραφία Wikipedia