Atmaca: Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των εθνικών αντιπλοϊκών πυραύλων

Το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των αντιπλοϊκών πυραύλων εγχώριας παραγωγής Atmaca, σύμφωνα με τουρκικό αμυντικό ιστότοπο.

Όπως αναφέρει το SavunmaSanayiST.com, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί «διψήφιες ποσότητες» πυραύλων ATMACA στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις. Οι παραδοθέντες πύραυλοι θα ενσωματωθούν σε πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές αποδοχής του αντιπλοϊκού πυραύλου, που κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Roketsan.

O πρώτος τουρκικό αντιπλοϊκός πύραυλος πήρε την έγκριση για να μπει στη φάση μαζικής παραγωγής στα τέλη του 2022, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα χαρακτηριστικά του 

Η Roketsan κέρδισε το συμβόλαιο ανάπτυξης από την τουρκική κυβέρνηση το 2009. Το 2018, η Roketsan συνεργάστηκε με την Aselsan, τη μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Τουρκίας, για να κατασκευάσει από κοινού τον Atmaca, ο οποίος ενσωματώνει χαρακτηριστικά του αμερικανικού αντιπλοϊκού πυραύλου Harpoon και του γαλλικού πυραύλου Exocet.

Το όπλο είναι ένας αντιπλοϊκός πύραυλος υψηλής ακρίβειας που μπορεί να οπλίσει επιθετικά σκάφη, φρεγάτες και κορβέτες. Η Τουρκία πιθανότατα θα εξοπλίσει με τους εγχώριους πυραύλους τις φρεγάτες κλάσης I (Istanbul), τις αναβαθμισμένες κορβέτες Meko 200 TN κατηγορίας Barbaros και κορβέτες κλάσης ADA.

Η Roketsan υποστηρίζει ότι το σύστημα είναι αυτόνομο, μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες καθώς και δυνατότητες ενημέρωσης στόχου και ματαίωσης αποστολής

Το Atmaca μπορεί έχει μήκος μεταξύ 4,3 και 5,2 μέτρων, ζυγίζει 750 κιλά και έχει αυτονομία 220 χιλιομέτρων. Χρησιμοποιεί τόσο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης όσο και παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) για καθοδήγηση.

Θα αντικαταστήσει το παλιό απόθεμα της Τουρκίας που αποτελείται από περισσότερους από 350 αμερικανικούς πυραύλους Harpoon. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία (STM) υποστηρίζει ότι η ενσωμάτωση των πυραύλων Atmaca στις ναυτικές πλατφόρμες θα ολοκληρωθεί έως τις 11 Απριλίου 2027.

Φωτογραφία αρχείου