Ατύχημα σε F-35 των ΗΠΑ: Σημαντικό κομμάτι της ατράκτου του stealth μαχητικού ξεκόλλησε εν ώρα πτήσης [pic]

Ένα απρόσμενο περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Kadena της Οκινάουα, καθώς ένα stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε έχοντας χάσει ένα κομμάτι της ατράκτου.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της USAF δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ένα πάνελ, που καλύπτει ηλεκτρονικά συστήματα του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους, ξεκόλλησε την ώρα που το F-35 πετούσε πάνω από την θάλασσα, με προορισμό την αεροπορική βάση. Το F-35 που υπηρετεί στην 356η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκε στις 10:24 π.μ. (τοπική ώρα) της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2023, με τους τεχνικούς εδάφους να παρατηρούν αμέσως το πρόβλημα.

Όπως ανέφεραν και τοπικά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, από το F-35 είχε ξεκολλήσει ένα πάνελ διαστάσεων 46×30 εκατοστών με βάρος περίπου 2 κιλά, το οποίο βρισκόταν κάτω από το πιλοτήριο, στην δεξιά πλευρά του stealth μαχητικού αεροσκάφους.

Το συγκεκριμένο τμήμα της ατράκτου καλύπτει εξωτερικές θύρες για ηλεκτρονικές συσκευές και σχετικά υποσυστήματα και μάλιστα η απώλεια του πάνελ μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στις stealth ιδιότητες του μαχητικού αεροσκάφους.

Σημειώνεται ότι τα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 έχουν αναπτυχθεί εκ περιτροπής στην Οκινάουα για να καλύψουν προσωρινά τις επιχειρησιακές ανάγκες των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή του Ειρηνικού μετά την απόσυρση 48 παλαιών μαχητικών τύπου F-15C/D.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2022, ένα F-35B του Σώματος Πεζοναυτών είχε ατύχημα στην αεροπορική βάση Kadena της Οκινάουα, αφού είχε κάποιους κραδασμούς στο σύστημα προσγείωσης του μπροστινού τροχού, το οποίο μετά από λίγα δευτερόλεπτα υποχώρησε, με αποτέλεσμα η «μούρη» του μαχητικού να χτυπήσει το έδαφος.

Με πληροφορίες από: Stripes / Okinawa Times | Φωτογραφία αρχείου