Avenger: Έφτασαν στην Ουκρανία τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας [vid]

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας τύπου AN/TWQ-1 Avenger έφτασαν στην Ουκρανία, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα πρώτα πλάνα από την ανάπτυξή τους στο πεδίο επιχειρήσεων, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την πορεία του πολέμου.

Βάσει του προγράμματος παραδόσεων στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023, οι ΗΠΑ θα παραδώσουν συνολικά 12 τροχοφόρα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου Avenger.

To οπλικό αυτό σύστημα αποτελείται από έναν πυργίσκο με εκτοξευτές βλημάτων εδάφους – αέρος μικρής εμβέλειας (έως και 460 χιλιόμετρα), τα οποία είναι εγκατεστημένα σε οχήματα τύπου Humvee, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται γρήγορα και με ευελιξία στο πεδίο επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρέχουν κινητή αεροπορική άμυνας μικρής εμβέλειας σε φίλιες και συμμαχικές στρατιωτικές μονάδες που επιχειρούν στην περιοχή, έναντι ποικίλων απειλών,  όπως πύραυλοι cruise, drones και UAV, καθώς επίσης και ελικόπτερα.

Ο πυργίσκος έχει δύο συστήματα εκτόξευσης βλημάτων τύπου Stinger, ο καθένας ικανός να εκτοξεύει έως και 4 κατευθυνόμενους πυραύλους με σύστημα υπέρυθρης καθοδήγησης, τα οποία συνδέονται με το σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών Αεράμυνας Προώθησης Περιοχής (FAAD C3I), που υποστηρίζει και ενισχύει την αποτελεσματικότητα αναχαίτισης και της δύναμης πυρός.