Avenger: Τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας «εν δράσει» στην Ουκρανία [vid]

O oυκρανικός στρατός δημοσίευσε πλάνα με τα νέα αποκτήματά του, τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Avenger, στο πεδίο της μάχης.

Ο αντιστράτηγος Serhii Naiev, Διοικητής των Ουκρανικών Μικτών Δυνάμεων παρουσιάζει τις μαχητικές ικανότητες των Avenger (AN/TWQ-1), ένα σύστημα αεράμυνας που δώρισαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Avenger βρίσκονται τώρα σε μάχιμη υπηρεσία στη Βόρεια Επιχειρησιακή Ζώνη με τον ουκρανικό στρατό.

Το Avenger χρησιμοποιείται για την παροχή κινητής αεράμυνας μικρής εμβέλειας για εγκαταστάσεις πολιτικής υποδομής και μονάδες του τομέα ασφάλειας και άμυνας έναντι πυραύλων cruise, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε χαμηλά υψόμετρα.

Από την αρχή του πολέμου οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει στην Ουκρανία, 12 συστήματα αεράμυνας αυτού του τύπου που προέρχονται από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού.

Το Avenger AN/TWQ-1 είναι ένα αμερικανικό αυτοκινούμενο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος σχεδιασμένο για αεράμυνα μικρού βεληνεκούς. Αναπτύχθηκε από την εταιρεία Boeing τη δεκαετία του 1980 για να παρέχει κινητή, αποτελεσματική προστασία σε μονάδες εδάφους από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν χαμηλά.

Είναι εξοπλισμένο με οκτώ πυραύλους FIM-92 Stinger, ένα πολυβόλο M3P διαμετρήματος 50 χλστ και μια προηγμένη σουίτα αισθητήρων για την παρακολούθηση στόχων.

Τα πρώτα συστήματα έφτασαν στο πεδίο της μάχης στα τέλη Μαρτίου και ήδη έχουν κυκλοφορήσει και άλλα βίντεο από την δράση τους στην Ουκρανία.

Πηγή: Army Recognition