AW-109M: Η Αργεντινή θέλει να αγοράσει 8 ελαφρά ελικόπτερα από την Leonardo

Το υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την προμήθεια οκτώ ελαφρών ελικοπτέρων τύπου AW-109M από την ιταλική εταιρεία Leonardo.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 21 Σεπτεμβρίου καθώς ο Αργεντινός υπουργός Άμυνας Χόρχε Ταϊάνα επισκέφθηκε την Ιταλία για να δει τη γραμμή παραγωγής του ελικοπτέρου.

Το AW-109M θα χρησιμοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής σε ρόλο θαλάσσιας περιπολίας, από τα περιπολικά πλοία γαλλικής κατασκευής κατηγορίας Bouchard, που αποκτήθηκαν μεταξύ 2019 και 2022 για να περιπολούν την αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας και να αποτρέψουν την παράνομη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων.

Στρατιωτική πηγή στο Μπουένος Άιρες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Defense News ότι «μέχρι τώρα οι ακταιωροί πήγαιναν στη θάλασσα μεταφέροντας ελικόπτερα Airbus AS555 Fennec. Αλλά αυτά τα ελικόπτερα προορίζονται και χρειάζονται για λειτουργίες στόχευσης όπλων και εκπαίδευση με φρεγάτες και κορβέτες, και όχι για την ακτοφυλακή».

Η χρηματοδότηση για την αγορά οκτώ έως 10 ελαφρών ελικοπτέρων για το Πολεμικό Ναυτικό είχε ήδη συμπεριληφθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2024, το οποίο υποβλήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στην Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου της Αργεντινής.

Το αίτημα προϋπολογισμού ζητά 110 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα ελαφρών ελικοπτέρων, που θα δαπανηθούν σε διάστημα 10 ετών.

Ο Luis Piñeiro, ένας ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής με έδρα το Μπουένος Άιρες, είπε στο Defense News ότι «αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο και απαραίτητο βήμα, το οποίο θα ενισχύσει την πρόσφατη απόκτηση του P-3C Orion. Θα ενισχύσει τις ικανότητες της Αργεντινής να ανιχνεύει, να αποτρέπει και να καταπολεμά την παράνομη αλιεία που κοστίζει στη χώρα μεταξύ 1 και 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία Leonardo