AW149 και AW169M προμηθεύεται η Βόρεια Μακεδονία με συμφωνία αξίας σχεδόν 250 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει

Η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Leonardo στις 26 Μαρτίου 2024, για την προμήθεια οκτώ στρατιωτικών ελικοπτέρων εκ των οποίων τα τέσσερα είναι τύπου AW149 και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι τύπου AW169M, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της γειτονικής μας χώρας.

Ειδικότερα, η Υπουργός Άμυνας, Σλαβιάνσκα Πετρόφσκα υπέγραψε την συμφωνία με τον αντιπρόεδρο της Leonardo, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Βόρεια Μακεδονία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης ελικοπτέρων για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο του 2026 και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2028, ενώ το συνολικό κόστος της προμήθειας ανέχεται στα 249,9 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται όχι μόνο τα ελικόπτερα τύπου AW149 και AW169M, αλλά ακόμα η υλικοτεχνική υποστήριξή τους, δηλαδή εξοπλισμός, ανταλλακτικά, προσομοιωτής, καθώς επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα πληρωμάτων και τεχνικών εδάφους αλλά και η κατασκευή σύγχρονων υποδομών.

Τα χαρακτηριστικά τους

Τα ελικόπτερα τύπου AW169M έχει μήκος περίπου 14 μέτρα και μπορεί να εκτελέσει με επιτυχία ένα μεγάλο εύρος αποστολών, όπως μεταφορά στρατευμάτων (έως και 10 στρατιώτες), επιτήρηση, αναγνώριση, υποστήριξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, διοίκηση – έλεγχος, εκκένωση τραυματιών, έρευνα και διάσωση. Επίσης μπορούν να εξοπλιστούν, ανάλογα τις επιχειρησιακές ανάγκες, με πολυβόλα, κατευθυνόμενους ή μη κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα αέρος – εδάφους, σε συνδυασμό με τα ήδη εγκατεστημένα πολυβόλα 12,7 χιλιοστών ή 7,62 χιλιοστών.

Από την άλλη, τα πολλαπλών ρόλων ελικόπτερα τύπου AW149 έχουν μήκος περίπου 17 μέτρα και μπορεί να εκτελέσει αποστολές όπως μεταφορά στρατευμάτων, ανεφοδιασμό, /εκκένωση τραυματιών, έρευνα και διάσωση, υποστήριξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, εγγύς αεροπορικής υποστήριξη, διοίκηση και έλεγχο, συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: MDK / Janes