AW169M: Ο αυστριακός στρατός προμηθεύεται 18 επιπλέον ιταλικά ελικόπτερα

Η ιταλική αμυντική εταιρεία Leonardo ανακοίνωσε ότι οι αυστριακές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προμηθευτεί επιπλέον 18 ελικόπτερα AW169M.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η σύμβαση ύψους 304 εκατομμυρίων ευρώ για επιπλέον 18 ελικόπτερα ακολουθεί την τροποποίηση της Συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων (G2G) Ιταλίας – Αυστρίας που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και ανεβάζει σε 36 τον συνολικό αριθμό των ελικοπτέρων που θα προμηθευτεί το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Αυστρία.

Η πρωτοβουλία G2G Ιταλίας-Αυστρίας στοχεύει στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στην καθιέρωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα των ελικοπτέρων.

Τα ελικόπτερα AW169M θα μπορούν να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα αποστολών που υποστηρίζουν τις αυστριακές αμυντικές απαιτήσεις, όπως μεταφορά στρατευμάτων, επιχειρήσεις μάχης, ανακούφιση από καταστροφές και αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, πυρόσβεση, ορεινή διάσωση και MEDEVAC.

Το ιταλικό ελικόπτερο, με την ανώτερη απόδοση και τις δυνατότητες τελευταίας γενιάς, καθώς και τις πλήρεις υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης για πραγματικές λειτουργίες πολλαπλών ρόλων, είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά και οικονομικά αποδοτική λύση για την κάλυψη των αυστηρών αναγκών του χειριστή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία Leonardo και η Διεύθυνση Αεροπορικών Εξοπλισμών της Ιταλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών υπέγραψαν χθες, Τετάρτη, τη σύμβαση για την προμήθεια επιπλέον 18 ελαφρών ελικοπτέρων AW169M στο Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας.

Πηγή: Defence Blog / Φωτογραφία Leonardo