Αυστραλία: Ενισχύει τη θαλάσσια επιτήρηση με νέα drones MQ-4C και αναβάθμιση των P-8A Poseidon

Η Αυστραλία θα δαπανήσει σχεδόν 1 δις δολάρια για να ενισχύσει τη θαλάσσια επιτήρηση των ακτών της, αγοράζοντας περισσότερα drone μεγάλης εμβέλειας τύπου MQ-4C Triton και αναβαθμίζοντας τα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-8A Poseidon.

Ο στόλος των 14 αεροσκαφών P-8A Poseidon της Boeing θα έχει αναβαθμισμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, ναυτικών επιθετικών επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών, δήλωσε ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Pat Conroy, χθες Τρίτη.

​Επίσης, η χώρα θα αγοράσει ένα τέταρτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-4C Triton, κατασκευασμένο από τη Northrop Grumman, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Θα έχει τη βάση του στη βόρεια Αυστραλίας, πιο κοντά στην Ασία.

«Η αγορά ενός επιπλέον Triton θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις από τις βόρειες βάσεις της Αυστραλίας, μια προτεραιότητα στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ανασκόπησης Άμυνας», δήλωσε ο Conroy. Το νέο drone, μαζί με τα σχετικά συστήματα εδάφους και υποστήριξης, θα παραδοθούν στην Αυστραλία το 2024.

Η στρατηγική ανασκόπηση που έκανε η Αυστραλία τον Απρίλιο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ο «μονοπολικός ηγέτης του Ινδο-Ειρηνικού», ότι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθορίζει την περιοχή και ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων «υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί σε σύγκρουση».

Επιπλέον, τόνισε ότι οι βόρειες βάσεις της χώρας πρέπει να γίνουν κομβικό σημείο για την αποτροπή των αντιπάλων και την προστασία των εμπορικών οδών και των επικοινωνιών.

Μέχρι το 2030 θα έχουν αναβαθμιστεί όλα τα P-8A Poseidon

Αυστραλιανά αεροσκάφη Poseidon έχουν πραγματοποιήσει περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και έχουν επίσης επιχειρήσει από μια ιαπωνική αεροπορική βάση.

Ο Conroy είπε ότι οι αναβαθμίσεις των αεροσκαφών P-8A Poseidon θα ενισχύσουν την προστασία των «θαλάσσιων συμφερόντων» της Αυστραλίας. Το πρώτο Poseidon θα αρχίσει να λαμβάνει αναβαθμίσεις το 2026 και ολόκληρος ο στόλος αναμένεται να εκσυγχρονιστεί πλήρως έως το 2030.

Η ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, αλλά και οι απειλές από την Βόρεια Κορεα, ώθησαν την Καμπέρα να ενισχύσει τις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένης μιας προγραμματισμένης επένδυσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επίσπευση της παράδοσης πέντε πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: The Defense Post, Reuters / Φωτογραφία αρχείου