Aυτό είναι το μαχητικό για χάρη του οποίου η Ιαπωνία «έριξε άκυρο» στα F-35 [pic/vid]

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ιαπωνία έστρεψε τα βλέμματα πάνω της με την απόφασή να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός εγχώριου stealth μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό υπόσχεται τη σταδιακή μείωση του στόλου των F-35 και την ολοκληρωτική ακύρωση του, υποτιθέμενου, πρότζεκτ για το stealth μαχητικό X-2 που είχε ξεκινήσει το 2018.

Το πρότζεκτ για το νέο μαχητικό ανατέθηκε στη Mitsubishi Electronics. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ιαπωνία άρχισε το πρόγραμμα ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού ως απάντηση στην άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) το 2007 να πουλήσει στην Ιαπωνία το Lockheed Martin F-22 Raptor. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι η αγορά του νέου διακλαδικού μαχητικού κρούσης F-35 είναι μια ενδιάμεση λύση μέχρι το Τόκιο μπορέσει να εξελίξει και κατασκευάσει το δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Πριν από λίγο καιρό, το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε στο Jane’s τα σχέδια του να επιδιώξει την σχεδίαση ενός “υπό ιαπωνικής ηγεσίας” προγράμματος για την εξέλιξη ενός μαχητικού αεριωθούμενου επόμενης γενιάς που θα αντικαταστήσει την πλατφόρμα μαχητικού πολλαπλών ρόλων F-2 εντός της δεκαετίας του 2030.

Το ιαπωνικό F-3 θα θυμίζει εξωτερικά το F-22 και εσωτερικά το F-35. Θα είναι φυσικά τεχνολογίας stealth, με δύο κινητήρες, εξαιρετικά ευέλικτο, ικανό να μεταφέρει μεγαλύτερο οπλικό φορτίο και θα διαθέτει τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του F-35. Υπό ιδανικές συνθήκες θα έχει όλα τα καλά στοιχεία και των δύο μαχητικών χωρίς κανένα αρνητικό τους, ενώ θα μπορεί να το κατασκευάζει εγχωρίως τοποθετώντας ιαπωνικά ραντάρ και ιαπωνικούς κινητήρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από National Interest