«Αυτοκριτική» της Γερμανίας για τα Leopard στην Ουκρανία: «Η απόφαση ήρθε κάπως αργά…»

Η απόφαση για την παροχή στην Ουκρανία γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 1 και 2 ήρθε «κάπως αργά», εκτίμησε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Με την απόφαση να στείλουμε άρματα μάχης Leopard κάνουμε ό,τι μπορούμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit. «Κάπως αργά, αλλά έγινε», πρόσθεσε ο Χάμπεκ.

«Όλοι περιμένουν μια φοβερή ρωσική επίθεση. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να ενισχύει τις επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες. Ο χρόνος πιέζει», εκτίμησε ο πολιτικός των Πρασίνων.

Ωστόσο ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία «δεν είναι μια συζήτηση που κάνουμε».

Η Γερμανία δεν διαθέτει F-16, τα αμερικανικά μαχητικά τα οποία κυρίως ζητεί το Κίεβο.

Αυτή την περίοδο η Γερμανία επικεντρώνεται «στο πώς θα μπορέσει να μεταφέρει γρήγορα στην Ουκρανία Leopard -1- Panzer, Leopard -2- Panzer και οτιδήποτε άλλο», σημείωσε ο Χάμπεκ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους βασικούς στόχους του Βερολίνου είναι να μην εμπλακεί το ίδιο στον πόλεμο. «Αυτό είναι ένα όριο το οποίο πρέπει να προσέξουμε», τόνισε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ