ΒΙΝΤΕΟ: Αυτός είναι ο νέος «κυνηγός υποβρυχίων»

Το πρόγραμμα του μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος ACTUV που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό υποβρυχίων προχωρά με γοργούς ρυθμούς όπως υποστηρίζει αξιωματούχος της υπηρεσίας έρευνας προηγμένων αμυντικών προγραμμάτων DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του πρωτοτύπου του ανθυποβρυχιακού μη επανδρωμένου οχήματος ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vehicle) και το 2015 θα ακολουθήσουν οι δοκιμές εν πλω.

Το ACTUV αναμένεται να επιφέρει επανάσταση στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις του Ναυτικού των ΗΠΑ και μάλιστα εναντίον ενός συνεχώς αυξανόμενου, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, αντιπάλου όπως είναι τα υποβρύχια συμβατικής πρόωσης. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας η οποία αποτελεί και τον τομέα στο οποίο έχει εστιάσει το έργο της η DARPA.

Το εκτοπίσματος 130 τόνων ACTUV προωθείται από πετρελαιοκινητήρα και η αυτονομία του ανέρχεται σε 60 ως 90 ημέρες. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει πληθώρα αισθητήρων συμπεριλαμβανομένων σόναρ ενεργητικής και παθητικής λειτουργίας για τον εντοπισμό και ιχνηλάτηση των εχθρικών υποβρυχίων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ