Azab: Το νέο drone-καμικάζι της Τουρκίας που θυμίζει το ιρανικό Shahed-136 [pics,vid]

Η τουρκική εταιρεία Robit Technology παρουσίασε την περασμένη βδομάδα ένα νέο drone-καμικάζι μεγάλου βεληνεκούς, το Azab.

Ο διευθυντής προϊόντων της εταιρείας, Σελτσούκ Φιράτ, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι το νέο πυρομαχικό ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις πτητικές δοκιμές, ενώ τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσει και τις δοκιμές βολής. «Είμαστε έτοιμοι για παραγωγή», δήλωσε.

Το νέο drone, το οποίο έχει σχήμα δέλτα, θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, η μία με άνοιγμα φτερών 2 μέτρα και μία με άνοιγμα 1,5 μέτρο.

Το βάρος απογείωσης του είναι 55 κιλά και η μέγιστη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου είναι 15 κιλά. Το Azab είναι συμβατό με διάφορα ωφέλιμα φορτία, όπως οβίδες πυροβολικού και πυρομαχικά RPG, ανέφερε η Daily Sabah, επικαλούμενη τον Φιράτ.

Η πλατφόρμα μπορεί να πετάξει έως και 500 χιλιόμετρα σε μέγιστο υψόμετρο 3.000 μέτρων. Η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο ηλεκτρικούς καταπέλτες για τους δύο τύπους του Azab, διαστάσεων τριών και έξι μέτρων .  Η Robit αναπτύσσει επίσης ένα «σύστημα πυραύλων» για την εκτόξευση του drone από οχήματα.

Οι ομοιότητες και οι διαφορές με τα Shahed

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί παρατηρητές και αναλυτές, οι πρώτες φωτογραφίες του νέου τουρκικού drone εμφανίζουν μια τρομερή ομοιότητα με το ιρακινό drone Shahed-136 που η Ρωσία έχει αναπτύξει στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας.

Αν και το drone Azab πιστεύεται ότι έχει ομοιότητες με τα ιρανικά drones καμικάζι Shahed-Class, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο. Για παράδειγμα, το άνοιγμα των φτερών του Shahed-131 και του Shahed-136 είναι 2,2 μέτρα και 2,5 μέτρα, αντίστοιχα. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος των τουρκικών drones.

Επίσης, το βάρος της κεφαλής πιστεύεται ότι είναι 10-15 κιλά και 15-22 κιλά (σε ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να είναι μέχρι 40-50 κιλά). Τα εκτιμώμενα βάρη απογείωσης κυμαίνονται από 135 κιλά έως 200 κιλά, πάνω από τριπλάσια από αυτά του Azab.

Επιπλέον, τα ιρανικά drones Shahed έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 1.000 χιλιομέτρων σε σύγκριση με το μέγιστο 500 χιλιομέτρων των τουρκικών drones Azab.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / The Defense Post