B-1: «Επίδειξη ισχύος» της USAF στη Βόρεια Κορέα με το στρατηγικό βομβαρδιστικό

Τουλάχιστον ένα αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B-1 θα συμμετάσχει σήμερα στην κοινή άσκηση «Vigilant Storm» που διεξάγουν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και αυτή της Νότιας Κορέας, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Πρόκειται για νέα επίδειξη δύναμης μετά τις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας, σημείωσε το Γιονάπ.

Η κοινή άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κορεατική χερσόνησο είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ, εν μέσω της κατακόρυφης ανόδου των εντάσεων στην περιοχή εξαιτίας της σειράς δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα το τελευταίο διάστημα.

Τα περίφημα βομβαρδιστικά της USAF

Το Rockwell (τώρα μέρος της Boeing) Β-1 Lancer είναι ένα τετρακινητήριο Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος με οπισθοκλινείς πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF). Το πρόγραμμα που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 προέβλεπε ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό με ταχύτητα Mach 2, καθώς και επαρκής εμβέλεια και ωφέλιμο φορτίο ώστε να αντικαταστήσει το Boeing B-52 Stratofortress. Εξελίχθηκε στο Β-1Β, βομβαρδιστικό αεροσκάφος κυρίως χαμηλού επιπέδου διείσδυσης με μεγάλη εμβέλεια και δυνατότητα ταχύτητας Mach 1,25 σε μεγάλο υψόμετρο.

Η παραγωγή προχώρησε και η έκδοση Β λειτούργησε πριν από το «Advanced Technology Bomber» (το B-2 Spirit), κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, που τα Β-52 ήταν όλο και πιο ευάλωτα. Το Β-1Β μπήκε σε υπηρεσία το 1986 με την USAF Strategic Air Command ως πυρηνικό βομβαρδιστικό.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Defence Blog