B-21 Raider: Θα καθυστερήσει «μερικούς μήνες» η πρώτη πτήση του stealth βομβαρδιστικού των ΗΠΑ

Η πρώτη πτήση του νέου stealth βομβαρδιστικού αεροσκάφους B-21 Raider της Northrop Grumman θα καθυστερήσει μερικούς μήνες, καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ζητά έγκριση από το Κογκρέσο για αυξημένη χρηματοδότηση για το βομβαρδιστικό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της USAF, Φράνκ Κένταλ.

Παρά την καθυστέρηση, «οι διαδικασίες είναι ακόμα εντός του βασικού σχεδιασμού που είχαμε αρχικά για το πρόγραμμα», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Τα μεγάλα προγράμματα εξοπλισμών έχουν σημεία αναφοράς που αποσκοπούν στην επιβολή πειθαρχίας στο κόστος, το χρονοδιάγραμμα και την απόδοση για να διασφαλίσουν ότι τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων δαπανώνται σωστά. Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι κάτι τρομερό για το πρόγραμμα», δήλωσε ο Κένταλ.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο γενικός γραμματές της USAF δεν έχει πρόσβαση στις λετπομέρειες του προγράμματος του stealth βομβαρδιστικού, καθώς είχε εργαστεί παλαιότερα στην κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman.

Η καθυστέρηση μπορεί να εστιάσει την προσοχή του Κογκρέσου στο δημοσιονομικό αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για το 2024 για αύξηση της χρηματοδότησης για το B-21. Το αίτημα προϋπολογισμού του έτους 2024 για την USAF ζητάει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του νέου stealth βομβαρδιστικού B-21 Raider και 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της προμήθειας αυτών των αεροσκαφών. Δείτε εδώ λεπτομερώς τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της USAF για το 2024.

Η Northrop Grumman ανέφερε σε μια δήλωσή της ότι αναμένει το Raider να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση φέτος και το πρόγραμμα «παραμένει σε καλό δρόμο για τη βάση της κυβέρνησης σχετικά με το κόστος, τον προγραμματισμό και την απόδοση». Το πρόγραμμα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην «ωριμότητα του συστήματος», προστίθεται στην δήλωση.

Με πληροφορίες από: Defense News