B-52: Καρέ-καρέ απογείωση του στρατηγικού βομβαρδιστικού μέσα από το πιλοτήριο [vid]

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 H είναι ένα από τα πιο γνωστά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα οποία έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ενώ αναμένεται να αποσυρθούν στα μέσα του 21ου αιώνα.

Σε πρόσφατο βίντεο που δημοσίευσαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, αποκαλύπτεται το εσωτερικού του τεράστιου αυτού βομβαρδιστικού αεροσκάφους, κατά την διάρκεια απογείωσης, με επίκεντρο το πιλοτήριο αλλά και τα υπόλοιπα συστήματα λειτουργίας και πλοήγησης του «θρυλικού» B-52.

Ο στόλος και το «ανέκδοτο» της USAF

Ο στόλος B-52H της αμερικανικής Αεροπορίας θα είναι περίπου 90 ετών το 2050. Το 2050 είναι ίσως το τέλος της πορείας για το παλαιό αυτό βομβαρδιστικό, καθώς τα αεροσκάφη τελικά απλά δεν θα αντέχουν άλλο.

Ακόμα κι έτσι, είναι πιθανό ότι δεν προλάβουν όλα τα υπάρχοντα B-52Η να φτάσουν μέχρι το 2050. Θα υπάρξουν κάποια ατυχήματα ενώ κάποια αεροσκάφη θα χρειαστούν επισκευές που δεν θα συμφέρει να επισκευαστούν και θα κανιβαλλιστούν ή τεθούν σε αποθήκευση.

Στις τάξεις της αμερικανικής Αεροπορίας κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο τη δεκαετία του ΄90. Ότι ένας πιλότος Β-52Η θα ήταν πιθανό να πετάξει με το ίδιο ακριβώς αεροσκάφος που πετούσε ο πατέρας του. Μέχρι τη δεκαετία του 2040 θα είναι θεωρητικά πιθανό για ένα νέο πιλότο Β-52Η να πετάξει με το ίδιο αεροπλάνο που πετούσε όχι απλά ο παππούς του, αλλά ο προπάππους του.

Δείτε το απίστευτο βίντεο:

Με πληροφορίες από: Defence Blog