B-52: Μεγάλη ζημιά σε βομβαρδιστικό της USAF μετά από φωτιά στον κινητήρα [pic]

Ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 Stratofortress της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) έκανε αναγκαστική προσγείωση στην αεροπορική βάση Minot στη Βόρεια Ντακότα, αφού ένα από τους κινητήρες του τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της USAF, «κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της αεροπορικής βάσης Minot έφτασε στο σημείο άμεσα και έσβησε τη φωτιά του αεροσκάφους.

«Πρώτα και κύρια, η 5η πτέρυγα βομβαρδιστικών είναι απίστευτα ευγνώμων που όλοι οι αεροπόροι μας έφτασαν στο σπίτι με ασφάλεια», είπε ο συνταγματάρχης Daniel Hoadley, διοικητής της 5ης πτέρυγας βομβαρδιστικών της USAF.

Ο Αμερικανός αξιωματικός ανέφερε, επίσης, ότι τα αίτια του περιστατικού βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Το πλήρες μέγεθος της ζημιάς στο αεροσκάφος είναι άγνωστο, αλλά σύμφωνα με την αμερικανική ΠΑ το αεροσκάφος θα μείνει εκτός υπηρεσίας για το επόμενο διάστημα. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει την εκτεταμένη ζημιά σε έναν από τους τέσσερις κινητήρες του B-52, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Νέοι κινητήρες για τα αμερικανικά βομβαρδιστικά

Η USAF έχει ήδη σχεδιάσει να αντικαταστήσει τους κινητήρες TF33 σε ολόκληρο τον στόλο των 76 αεροσκαφών B-52H με νέους κινητήρες F130 της Rolls-Royce.

Η αντικατάσταση των κινητήρων είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αναβάθμισης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει επίσης νέα ραντάρ και άλλες βελτιώσεις. Ο νέος κινητήρας F130 αναμένεται να μειώσει τις απαιτήσεις και το κόστος συντήρησης, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική απόδοση και την οικονομία καυσίμου του βομβαρδιστικού.

Στόχος για την αμερικανική ΠΑ είναι να ξεκινήσει η τροποποίηση δύο αρχικών B-52 με τους νέους κινητήρες το 2026, ακολουθούμενες από δοκιμές εδάφους και στη συνέχεια πτήσεις μεταξύ 2028 και 2031. Η υπηρεσία θέλει στη συνέχεια να αναβαθμίσει και τα 76 βομβαρδιστικά B-52H με τους νέους κινητήρες έως το 2035. Όταν αναβαθμιστούν πλήρως, τα βομβαρδιστικά αναμένεται να επανασχεδιαστούν ως B-52J και να λειτουργήσουν έως το 2050.

Με πληροφορίες από: The Drive