Barracuda: «Τρέχει» το πρόγραμμα της Raytheon για το νέο σύστημα εξουδετέρωσης ναρκών του US Navy [vid]

Η Raytheon ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του «δολοφόνου» θαλάσσιων ναρκών, το σύστημα Barracuda, για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, το Πακέτο Τεχνικών Δεδομένων για αυτήν την καινοτόμο συσκευή κατά ναρκών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σημειώνοντας πρόοδο στο τρέχον πρόγραμμα δοκιμών.

«Το Barracuda, μια συμπαγής συσκευή μήκους 120 εκατοστών και βάρους 12 κιλών, επιδεικνύει σύγχρονες εξελίξεις στην εξουδετέρωση θαλάσσιων ναρκών. Η συσκευή χρησιμοποιεί τέσσερις μικρούς πίδακες νερού για να προωθηθεί στο σημείο μιας ύποπτης θαλάσσιας νάρκης, που αρχικά εντοπίστηκε από το ρυμουλκούμενο σόναρ AQS-20C», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Δείτε το βίντεο της Raytheon:

Ένα σύστημα δεδομένων δημιουργεί μια σύνδεση με την «ύποπτη» συσκευή, δίνοντας ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως συντεταγμένες. Αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν στο Barracuda να προσεγγίσει το θαλάσσιο αντικείμενο με ακρίβεια. Εξοπλισμένη με βυθόμετρο και κάμερα, η συσκευή επιτρέπει σε έναν χειριστή να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της νάρκης πριν κατευθύνει και πυροδοτήσει το Barracuda.

Η Raytheon τον Μάιο του 2023, ξεκίνησε την παραγωγή 128 μονάδων, 63 για δοκιμές εντός εργοστασίου και επιπλέον 65 για τις δοκιμές του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Τα Πολεμικά Πλοία που θα εξοπλιστούν με το Barracuda δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί από το US Navy.

Το έργο Barracuda, ξεκίνησε το 2018 με τη ανάθεση σύμβασης σχεδιασμού και ανάπτυξης από το US Navy στη Raytheon, ενώ η αρχική παραγωγή χαμηλού ποσοστού προγραμματίζεται για το 2027.

Με πληροφορίες από: Seapower, Defence Blog