Bastion: Με τους υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους «εξοπλίζονται» οι Κουρίλες νήσοι

«Παίρνει μέτρα» η Ρωσία, καθώς σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Zvezda, ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις με «αιχμή του δόρατος» τα παράκτια πυραυλικά συστήματα Bastion, που εκτοξεύουν υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας, έχουν αναπτυχθεί στις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους«.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι: «Η Ρωσία είναι ελεύθερη να τοποθετήσει στο έδαφός της [οπλικά συστήματα] που θεωρεί απαραίτητα και κατάλληλα. Αυτό είναι το κυριαρχικό μας δικαίωμα, αυτό είναι δικαίωμα οποιουδήποτε κράτους, είναι απίθανο να αμφισβητηθεί από κανέναν».

Το παράκτιο πυραυλικό σύστημα «Bastion» εν ώρα εκτόξευσης

«Έντονες» οι κινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία εκτιμά τις σχέσεις που διατηρεί με την Ιαπωνία, αλλά παράλληλα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και προβλήματα: «Διατηρούμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε έναν ολοκληρωμένο διάλογο με τους Ιάπωνες εταίρους μας, προκειμένου να βρούμε τρόπους επίλυσης αυτού του θεμελιώδους προβλήματος» αναφορικά με τις Κουρίλες νήσους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ιάπωνας Υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την πρόσφατη αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας της Ρωσίας και της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή την προβολή ισχύος που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες εβδομάδες  ρωσικές και κινεζικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις κοντά στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Χαγιάσι και ο Λαβρόφ συμφώνησαν να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη ειρήνης, που έχουν σταματήσει λόγω μιας μακροχρόνιας εδαφικής διαμάχης μεταξύ των χωρών τους. Επί του παρόντος, η Ιαπωνία διεκδικεί τις Κουρίλες νήσους, που κατέχονται από τη Ρωσία και τα οποία το Τόκιο αποκαλεί «βόρεια εδάφη».

Δείτε τους πυραύλους Bastion εν δράσει:

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφίες αρχείου Reuters