Bavar-373: Το νέο πυραυλικό σύστημα του Ιράν φέρνει την αντίδραση των ΗΠΑ – «Είναι μία απειλή για εμάς»

Το Ιράν αποκάλυψε μέσα στη βδομάδα την καινούργια πλατφόρμα πυραυλικής αεράμυνας, Bavar-373, την οποία σχεδίασε από τότε που οι διεθνείς κυρώσεις την εμπόδιζαν να αγοράσει ένα παρόμοιο σύστημα από τη Ρωσία.

Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοι  «Bavar-373» μπορούν να φτάσουν τα 17 μίλια υψόμετρο και να κυμανθούν στα 125 μίλια. Τα κρατικά ΜΜΕ περιγράφουν το πυραυλικό σύστημα ως την ιρανική έκδοση του ρωσικού συστήματος S-300.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Hassan Rouhani, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Amir Hatami, συμμετείχαν στην τελετή αποκάλυψης του συστήματος, που συμπίπτει με την «Ημέρα Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Bavar-373 είναι «καλύτερο από το S-300 και κοντά στο S-400», δήλωσε ο Rouhani μετά την τελετή. Το πυραυλικό σύστημα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Τεχεράνη και αναμένεται να μεταβεί σε μυστική βάση του Ιρανικού στρατού.

Οι Bavar-373 ήταν μόνο η αρχή

Το Ιράν διαθέτει πυραύλους υψηλής ακρίβειας, τους οποίους δεν έχει διαφημίσει, υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Άμυνας, στρατηγός Κασέμ Τακιζαντέχ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Ο Τακιζαντέχ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για αυτά τα οπλικά συστήματα.

«Σήμερα έχουμε πολύ ακριβείς πυραύλους, τους οποίους δεν έχουμε προβάλει δημοσίως», είπε ο υφυπουργός, σύμφωνα με την πηγή αυτήν. «Οι Αμερικανοί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν χρειάζεται να πάμε στη Νέα Υόρκη για να τους αντιμετωπίσουμε. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στην περιοχή και για αυτό τον λόγο ο Ανώτατος Ηγέτης (σ.σ. ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) είπε ότι δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο μαζί μας», πρόσθεσε.

Πέρσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην οικονομία της Τεχεράνης με αφορμή την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

Η στάση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν αντιδράσει ακόμη έμπρακτα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι ιρανικές αρχές αγνοούν τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Στο Reuters, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το Ιράν συχνά υπερβάλλει τις δυνατότητές των όπλων του. Παρόλα αυτά οι ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας του Ιράν συνεχίζουν να υπάρχουν.

Νωρίτερα την εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν ότι μία εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με σκοπό να επαναδιαπραγματευτούν, τα πυρηνικά και τα πυραυλικά προγράμματα του Ιράν, με νέους όρους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισήμανε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως η κυβέρνηση  θεωρεί ότι η Τεχεράνη «είναι μία απειλή για εμάς όπως οποιαδήποτε άλλη εξτρεμιστική ομάδα».

Πηγή: Washington Times