Belgorod: Eντοπίστηκε το «χαμένο» πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας – Έχει σχέση με τη διαρροή στο Nord Stream;

To τελευταίο διάστημα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, Belgorod, έχει τεθεί σε επιχειρησιακή ανάπτυξη με τα πυρηνικά του όπλα ή ακόμα ότι έχει «εξαφανιστεί».

Σύμφωνα όμως με αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό από το Naval News, το ρωσικό υποβρύχιο εντοπίστηκε να επιχειρεί στη Θάλασσα Μπάρεντς, βόρεια της χερσονήσου Κόλα της Ρωσίας.

Το υποβρύχιο έφυγε από το Severodvinsk στη Λευκή Θάλασσα πριν από μερικές εβδομάδες και ήταν στη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου, όπου επιχειρούσε στην επιφάνεια της θάλασσας. Καθώς το Belgorod είναι σχετικά νέο (μπήκε στην υπηρεσία του ρωσικού ναυτικού τον περασμένο Ιούλιο), αυτό είναι το πρώτο του «μεγάλο ταξίδι». Το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα πυρηνικά όπλα, όπως τις πυρηνικές τορπίλες τύπου Poseidon, προκάλεσε ανησυχία στη Δύση, αμέσως μετά την αναχώρησή του από την βάση του.

Όπως αναφέρει όμως ο έμπειρος ναυικός αναλυτής HI Sutton, «οι κινήσεις του Belgorod είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με αυτό που θα περιμέναμε από ένα νέο υποβρύχιο και δεν είναι ανησυχητικές, ενώ η Ρωσία δεν έχει κάνει πολλά για να κρύψει πλήρως τις κινήσεις του υποβρυχίου».

Πηγή: Naval News

Το ρωσικό υποβρύχιο πιστεύεται ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική εκτόξευση του πυρηνικού πυραύλου Poseidon. Η εκτόξευση αυτή θα μπορούσε να αποτελεί μια απλή δοκιμή ρουτίνας για το νέο οπλικό σύστημα. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι μια επικίνδυνη επίδειξη δύναμης, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις απειλές του Ρώσου προέδρου Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων.

Έχει τελικά σχέση με την διαρροή αερίου στο Nord Stream;

Ένα άλλο θέμα που εμπλέκεται το ρωσικό υποβρύχιο είναι οι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική στις 26 Σεπτεμβρίου, οι οποίες είναι, όπως πολλά κράτη υποστηρίζουν, πράξη δολιοφθοράς.

Το Belgorod έχει την ικανότητα να λειτουργήσει ως «πλατφόρμα υποδοχής» για ειδικά υποβρύχια μικρών καταδύσεων που λειτουργούν στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι εξοπλισμένο με ένα πυρηνοκίνητο μίνι-υποβρύχιο βαθέων καταδύσεων τύπου «Paltus» για αποστολές στον βυθό της θάλασσας.

Τεχνικά το Belgorod θα ήταν κατάλληλο για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση, ακόμη και σε σχετικά ρηχά νερά, με αποτέλεσμα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να στραφούν σε αυτό για να εξηγήσουν την διαρροή στους αγωγούς Nord Stream.

To Naval News ωστόσο θεωρεί ότι είναι πολύ απίθανο να εμπλέκεται το συγκεκριμένο υποβρύχιο. Όπως προαναφέρθηκε, παρατηρήθηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς στις 22 Σεπτεμβρίου και ξανά στις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτό το καθιστά αδύνατο να βρισκόταν στη Βαλτική τη στιγμή των επιθέσεων ή να πρόλαβε να ταξιδέψει.

Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, όπως υποστηρίζουν αρκετοί δυτικοί αναλυτές, αλλά αποκλείει το Belgorod ως ύποπτο για την εκτέλεση του σαμποτάζ.