Belgorod: «Συναγερμός» στο NATO για το υποβρύχιο του Πούτιν με τα πυρηνικά υπερόπλα «Poseidon» -Τα χαρακτηριστικά τους [pics, vid]

Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και έχει γίνει «viral» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς αποκαλύπτει ότι το NATO έχει ενημερώσει τα κράτη – μέλη σχετικά με την επιχειρησιακή ανάπτυξη του νέου, προηγμένου ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Belgorod», το οποίο τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία τον περασμένο Ιούλιο και είναι εξοπλισμένο με ένα τρομακτικό υπερόπλο, την πυρηνική τορπίλη «Ποσειδώνας».

Το άρθρο αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Συμμαχίας είναι σε επιφυλακή και προσπαθεί να παρακολουθήσει, στο βαθμό που είναι εφικτό, τις δραστηριότητες και την πορεία του υποβρυχίου, ενώ δεν είναι λίγες οι «ανεπίσημες» αναφορές που συνδέουν το «καμάρι του Πούτιν» με τις πρόσφατες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, τονίζοντας πως έπειτα το υποβρύχιο κατευθύνθηκε και βρίσκεται πλέον κάπου στην Αρκτική για να δοκιμάσει την τορπίλη «Poseidon» κάπου στην Θάλασσα του Κάρα στην βόρεια Σιβηρία.

Τα χαρακτηριστικά του Belgorod

Το υποβρύχιο Belgorod έχει μήκος περίπου 184 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα, με εκτόπισμα μεγαλύτερο από 19.000 τόνους (εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για μέγιστο εκτόπισμα εν καταδύσει τους 30.000 τόνους), μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 32 κόμβους, με αυτονομία 120 ημερών και ουσιαστικά «απεριόριστη» επιχειρησιακή εμβέλεια, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992, λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού παρέμεινε εκεί σε ημιτελή κατάσταση για σχεδόν μια δεκαετία, η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην μετατροπή του ως υποβρύχιο ειδικών αποστολών πέμπτης γενιάς.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επίσημα το 2012 και στο πλαίσιο της αναβάθμισης, αυξήθηκε κατά 30 περίπου μέτρα το μήκος του υποβρυχίου, καθιστώντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς εκτός από τις συμβατικές τορπίλες, είναι εξοπλισμένο, όπως προαναφέρθηκε, με έξι πυρηνικές τορπίλες – drones τύπου «Poseidon» και με ένα πυρηνοκίνητο μίνι-υποβρύχιο βαθέων καταδύσεων τύπου «Paltus» για αποστολές στον βυθό της θάλασσας.

Το «καμάρι του Πούτιν»

Οι πύραυλοι Poseidon χαρακτηρίστηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του το 2018 ως ένα από τα έξι «υπερόπλα» της χώρας του που αναπτύχθηκε ως απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας. Ο ίδιος είχε τονίσει τότε στην ομιλία του ότι το υποβρύχιο drone θα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί λόγω της ταχύτητας και του μεγέθους του και θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές σε παράκτιους στόχους μετά την υποβρύχια εκτόξευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία κατασκευάζει 30 πυρηνικές τορπίλες τύπου Poseidon, οι οποίες θα ενσωματωθούν και θα εξοπλίζουν τέσσερα νέα προηγμένα υποβρύχια κλάσης Belgorod, η οποία έχει ονομαστεί κλάση Oscar-II από το NATO). Από αυτά, τα δύο θα ενταχθούν στην στην υπηρεσία του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που επιχειρούν κυρίως στον Ατλαντικό, ενώ άλλα δύο θα ενταχθούν στο Στόλο Ειρηνικού, με το καθένα να φέρει έξι τορπίλες Poseidon.

Ο «πυρηνικός Ποσειδώνας» και το ραδιενεργό τσουνάμι 

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, το υποβρύχιο οπλικό σύστημα πολλαπλών ρόλων Poseidon αποτελείται από ένα αυτόνομο πυρηνικό όπλο αλλά και από μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV), τα οποίο θα είναι σε θέση να αποφεύγει αυτόνομα οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα του εχθρού. «Στο δρόμο προς την επίτευξη του στόχου, το Poseidon θα μπορεί να αποφεύγει και να ξεπερνάει κάθε ανθυποβρυχιακό όπλο και άλλα αμυντικά συστήματα του εχθρού λόγω του πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος λειτουργίας», είχαν αναφέρει Ρώσοι αξιωματούχοι στο TASS.

Θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 56 κόμβων, με εμβέλεια 10.000 χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος πλεύσης τα 1.000 μέτρα. Αυτό που προκαλεί τρόμο είναι η θερμοπυρηνική κεφαλή του, η οποία έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει παράκτιες τοποθεσίες όπως λιμάνια, πόλεις και άλλες θαλάσσιες υποδομές, αεροπλανοφόρα ή ακόμα και ομάδες αεροπλανοφόρων.Η έκρηξη θα δημιουργούσε ραδιενεργό τσουνάμι, που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για ολόκληρες γενιές.