Belharra: Τα «σημάδια» δείχνουν υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και φρεγάτες

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να συνέστησε να κάνουμε «λίγο υπομονή» για την ενδεχόμενη ή πιθανή – αν όχι σχεδόν βέβαιη – ανακοίνωση της απόκτησης φρεγατών Belharra από τη Γαλλία και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας, όμως φαίνεται πως «κάτι μεγάλο ετοιμάζεται».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι, το μεσημέρι θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια της Unesco, στην έδρα του Οργανισμού. Στις 20.00 ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση «Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας από το 1675-1919», η οποία γίνεται στο Λούβρο.

Στη συνέχεια – όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασία στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τι είναι αυτό που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις όχι μόνον στο θέμα της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και της προμήθειας των φρεγατών Belharra;

Το γεγονός πως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τον πρωθυπουργό θα πλαισιώσουν αύριο στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και – κυρίως – ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αυτό – πλην απροόπτου – δείχνει προς την κατεύθυνση ότι η συμφωνία για τις Belharra μάλλον βρίσκεται στις τελευταίες λεπτομέρειες.

Όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το OnAlert, οι ραγδαίες εξελίξεις είχαν ως «καταλύτη» και την συμφωνία AUKUS και τις μετέπειτα «εξηγήσεις» Μπάιντεν προς τον Μακρόν.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η εξέλιξη με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, αντιμετωπίζεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπό το πρίσμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ «της αναγκαιότητας μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της Άμυνας».

Κι αν κάποιος θεωρεί ότι οι εξοπλιστικές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται «μονοπωλιακά» από τη Γαλλία (αεροσκάφη Rafale, φρεγάτες Berlharra και πιθανότατα κορβέτες Gowind), ίσως να μπορεί να δει στο βάθος του ορίζοντα να ξεπροβάλουν αεροσκάφη F-35…