Black Hawk: «Χρυσό deal» αξίας 2,3 δισεκ. δολαρίων στην Sikorsky για 120 προηγμένα ελικόπτερα

Η εταιρεία Sikorsky της Lockheed Martin, κέρδισε πενταετές συμβόλαιο αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή συνολικά 120 ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων τύπου H-60M «Black Hawk» μαζί με δικαίωμα προαίρεσης για την κατασκευή ακόμα 135 ελικοπτέρων για τις ανάγκες είτε του Στρατού Ξηράς είτε ξένων πελατών μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales), κάτι που αν υλοποιηθεί θα «εκτοξεύσει» την αξία της σύμβασης στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με δήλωση του U.S Army, η σύμβαση διάρκειας πέντε ετών εξοικονομεί περίπου 387 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις ετήσεις ανανεώσεις υφισταμένων συμφωνιών, ενώ οι παραδόσεις των νέων ελικοπτέρων πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο και να συνεχιστούν έως το 2027.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός Στρατός περιμένει να προχωρήσει στην ανάθεση σύμβασης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Future Long-Range Assault Aircraft», που αφορά την κατασκευή και ανάπτυξη ελικοπτέρων νέας γενιάς που θα αντικαστήσουν από το 2030 τα περίφημα «Black Hawk» με τις εταιρείες Bell και Sikorsky να δίνουν «σκληρή μάχη».

Υπενθυμίζεται ότι τα UH-60M παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2007 και αποτελούν την πιο προηγμένη και σύγχρονη έκδοση αυτής της «οικογένειας» ελικοπτέρων, που διαθέτουν βελτιωμένα λειτουργικά συστήματα, αλλά και μεγαλύτερη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου. Τέλος, σημειώνεται ότι ο U.S Army βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και με την εταιρεία Boeing για το δεύτερο πολυετές συμβόλαιο που θα αφορά το επιθετικό ελικόπτερο AH-64 Echo Apache.