Black Hawk: Η Αλβανία παρέλαβε τα πρώτα δύο ελικόπτερα από τις ΗΠΑ [pics]

Η Αλβανία παρέλαβε τα δύο πρώτα της ελικόπτερα τύπου UH-60A Black Hawk από τις ΗΠΑ, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Rinas στα Τίρανα. Τα δύο μεταχειρισμένα ελικόπτερα τύπου Black Hawk μεταφέρθηκαν στην αλβανική αεροπορική βάση με ένα αεροσκάφος Boeing C-17A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η προμήθεια συνολικά τριών ελικοπτέρων τέτοιου τύπου αποτελεί μέρος ενός πακέτου βοήθειας 50 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις εκκένωσης προσωπικού αλλά και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης της Αλβανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα δημοσίευσε φωτογραφίες από την τελετή και αναφέρει ότι θα υποστηρίξουν επίσης τις κινήσεις επιμελητείας του ΝΑΤΟ για διάφορες επιχειρήσεις και ασκήσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, δήλωσε ότι η βοήθεια είναι μια τεράστια ώθηση στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, που αναφέρεται ότι είναι περίπου 386 εκατομμύρια δολάρια.

«Τα δύο ελικόπτερα Black Hawk έφτασαν στη χώρα μας ως μια πολύ σημαντική επένδυση για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ, για τη συνεχή υποστήριξή τους», πρόσθεσε ο Πελέσι. Η αλβανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 21 ελικόπτερα στο στόλο της, συμπεριλαμβανομένου ενός AgustaWestland AW109 από την Ιταλία, τεσσάρων ελαφρών ελικοπτέρων τύπου MBB Bo 105 από τη Γερμανία και τεσσάρων Eurocopter AS532.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Shephard Media | Φωτογραφία US Embassy Tirana