Black Hawk: «Στο τραπέζι» το ελικόπτερο της Lockheed Martin για την αντικατάσταση του γερασμένου στόλου της Βρετανίας

Η Lockheed Martin παρουσίασε την πρότασή της να προσφέρει το ελικόπτερο Sikorsky Black Hawk ως αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου μεσαίων ελικοπτέρων της Βρετανίας, κατά την διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Defense and Security Equipment International (DSEI 2023).

Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, αυτή η πρόταση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Βρετανία.

Η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι σχεδόν το 40% της συνολικής παραγωγής και συναρμολόγησης του Black Hawk θα βασίζεται στην Βρετανία, δημιουργώντας κατά μέσο όρο 660 θέσεις εργασίας ετησίως από το 2025 έως το 2030.

Επιπλέον, η Lockheed Martin σχεδιάζει να συνεργαστεί στενά με βρετανικές εταιρείες, δημιουργώντας, όπως εκτιμούν, εξαγωγές ύψους 470 εκατομμυρίων λιρών την επόμενη δεκαετία για υποσυστήματα και εξαρτήματα που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι η συνεχής συντήρηση του στόλου μπορεί να διατηρήσει περίπου 320 θέσεις εργασίας ετησίως μόλις τεθεί σε λειτουργία ο στόλος του UK Black Hawk.

Στην ανακοίνωσή της, η Lockheed Martin επιβεβαίωσε μια συμφωνία συνεργασίας με την βρετανική εταιρεία StandardAero, η οποία θα χειρίζεται τη συναρμολόγηση, τις δοκιμές, την παράδοση και τη συντήρηση του Black Hawk, προσαρμοσμένο για να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF).

Προβάλλοντας τις δυνατότητες του ελικοπτέρου, η Lockheed Martin τονίζει την καταλληλότητά του για ακραίες συνθήκες, τη λειτουργία του σε 35 χώρες και το εντυπωσιακό ρεκόρ 15 εκατομμυρίων ωρών πτήσης. Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι συνεχείς αναβαθμίσεις θα κρατήοσυν το Black Hawk σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του 2070.

O βρετανικός στόλος ελικοπτέρων αποτελείται κυρίως από Chinook και Puma HC2 και η RAF έχει να αναζητά των διάδοχο των «γηρασμένων» ελικοπτέρων της.

Πηγή: UK Defence Journal / Φωτογραφία αρχείου