Blackbeard: Ο επικεφαλής του U.S Navy επιθεώρησε τον υπερηχητικό πύραυλο cruise των F/A-18 Super Hornet

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να προμηθευτεί περισσότερους από 12.000 πυραύλους σε βάθος πενταετίας

Άρης Δημητράτος
Ο επικεφαλής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κοιτάζει έναν πύραυλο τύπου Blackbeard Φωτογραφία U.S Navy

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι cruise τύπου Blackbeard που κατασκευάζει η εταιρεία Castelion, είναι στο ραντάρ του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και ο επικεφαλής του U.S Navy, Ναύαρχος Ντάριλ Κοντλ θέλησε να δει «από πρώτο χέρι» τα νέα βλήματα κρούσης που αναμένεται να εξοπλίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F/A-18 Super Hornet.

Ο Αμερικανός Ναύαρχος επισκέφτηκε πρόσφατα την αεροπορική βάση ναυτικού Patuxent River στην πολιτεία Μέριλαντ, όπου η 23η Μοίρα Δοκιμών – Αξιολόγησης του U.S Navy πραγματοποιεί εντατικές πτητικές δοκιμές με F/A-18 Super Hornet εξοπλισμένα με τους πυραύλους τύπου B;ackbeard και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες των υπερηχητικών πυραύλων cruise.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο OnAlert, οι πύραυλοι cruise τύπου Blackbeard αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 5 Mach κι εκτελούν παράλληλα ελιγμούς εντός της ατμόσφαιρας, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτισή τους από εχθρικά συστήματα αεράμυνας, συγκριτικά με έναν βαλλιστικό πύραυλο που ακολουθεί σχετικά προβλέψιμη τροχιά.

Στόχος της κατασκευάστριας εταιρείας που «ενέπνευσε» το πρόγραμμα των Blackbeard είναι η παραγωγή φθηνών υπερηχητικών πυραύλων cruise σε αντίθεση με τους πανάκριβους βαλλιστικούς πυραύλους που παράγονται σε περιορισμένους αριθμούς, προκειμένου να καλύπτονται ταχύτερα οι ανάγκες στο απόθεμα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Μάλιστα, η διαδικασία ένταξης των συγκεκριμένων πυρομαχικών στο οπλοστάσιο των F/A-18 Super Hornet «τρέχει» αφού έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ορισμένες δοκιμές εν πτήσει, ενώ το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει αναθέσει συμβάσεις προμήθειας στην Castelion, που αφορά εκατοντάδες πυραύλους με στόχο να φτάσει περισσότερα από 12.000 βλήματα σε βάθος πενταετίας.

Με πληροφορίες από: Defence Blog

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ