BLU-136: Με βόμβες νέας γενιάς εξοπλίζεται η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προχωράει στην κατασκευή νέων γενεών βομβών κατηγορίας BLU-136, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου εξοπλιστικών των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ομοσπονδιακή ιστοσελίδα αυτό το μήνα, η Διοίκηση Υλικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία θα εκδώσει μια προκήρυξη για την παραγωγή νέων BLU-136.

Υπηρεσίες του αμερικανικού πενταγώνου όπως ο Σύνδεσμος Πυρομαχικών Άμεσης Επίθεσης (AFLCMC / EBDA), η Διεύθυνση Άμεσης Επίθεσης (AFLCMC / EBD) και η Διεύθυνση Εξοπλισμού (AFLCMC / EB) προγραμματίζουν τη σύναψη τεράστιων συμβολαίων για την άμεση παραγωγή τέτοιου είδους πυρομαχικών.

Η Πολεμική Αεροπορία αναμένει να υποβάλει αίτηση υποβολής προτάσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου και σκοπεύει να  δώσει την ευκαιρία σε διάφορες κατασκευαστικές εταιρίες πολεμικών όπλων τη δυνατότητα να αναλάβουν το έργο. Τα ενδιαφερόμενα μέλη θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις λεπτομέρειες της παραγωγής και της παράδοσης έως τις 2 Αυγούστου.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εδώ και καιρό αναπτύσσει έναν νέο τύπο βόμβας ως αντικαταστάτη των πυρομαχικών διασποράς, τα οποία καταργούνται σταδιακά από το Πεντάγωνο.

Τα πυρομαχικά διασποράς είναι ένα είδος όπλου που έχει απαγορευτεί από 102 χώρες, κυρίως λόγω των ανησυχιών τέτοιοι μηχανισμοί διασποράς στο πεδίο της μάχης αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες. Μια διεθνής συνθήκη του 2010 απαγορεύει τη χρήση βόμβας διασποράς, οι ΗΠΑ βέβαια ποτέ δεν τη συνυπέγραψαν, παρόλο που στην πράξη  χρησιμοποιούν σπάνια βόμβες τέτοιου είδους.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, οι βόμβες BLU-136 / B είναι κατηγορίας 2.000 lb. που σχεδιάστηκε για να βυθίζει τα θραύσματα μετάλλων στις δυνάμεις του εχθρού ως αντικαταστάτη των πυρομαχικών διασποράς, χωρίς να αφήνει πίσω εκρηκτικό υλικό (όπως οι βόμβες διασποράς). Το όπλο αυτό είναι τετραπλάσιο του μεγέθους του προκατόχου του, BLU-134 / B.

Πηγή: Defence Blog