BMP-1: Η Σλοβακία δώρισε 30 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία

Η Σλοβακία ανακοίνωσε πως δώρισε στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, σοβιετικής κατασκευής, που διατηρούσε στο οπλοστάσιό της. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Jaro Nad, προσθέτοντας πως η κίνηση αυτή έγινε μετά την συμφωνία που επετεύχθη με τη Γερμανία, περί ανταλλαγής εξοπλισμού (Ringtausch).

Ο Ναντ ευχαρίστησε την Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ για την «άψογη συνεργασία», που οδήγησε στην μεταφορά των BMP-1 στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραψε το OnAlert.gr στις 16 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής εξοπλισμού «Ringtausch» της γερμανικής κυβέρνησης, η Rheinmetall θα προμηθεύσει σύντομα τη Σλοβακία με άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4.

Με τη σειρά του, ο σλοβακικός στρατός θα μεταφέρει 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 στην Ουκρανία. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες από αξιωματούχους της Σλοβακίας, της Γερμανίας και της κατασκευάστριας εταιρείας, με έδρα την Γερμανία, Rheinmetall.

Φωτογραφία αρχείου Reuters