Boeing και US Navy γράφουν ιστορία – Επιστρατεύουν υποβρύχιες «Όρκες» [pics]

Το πολεμικό ναυτικό (US Navy) των ΗΠΑ ζήτησε από την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing να του δημιουργήσει τέσσερα, θηριώδη, υπερσύγχρονα, ρομποτικά υποβρύχια. 

Τα εξοπλιστικά προγράμματα κάθε χώρας έχουν αρχίσει να «ξεφεύγουν». Η καθημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές στην ανακάλυψη όλο και καλύτερων «φονικών» μηχανών που θα οδηγήσουν τους πελάτες τους πρώτους σε στρατιωτική υπεροχή.

Τελευταίο παράδειγμα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το οποίο ζήτησε από τη Boeing να κατασκευάσει τέσσερα ρομποτικά, μη επανδρωμένα υποβρύχια. Με μία νέα σύμβαση 43 εκατομμυρίων, το US Navy, θέλει να πλαισιώσει τον στόλο τους με τέσσερις «Ορκες».

Τα υποβρύχια Όρκα (Orca Extra Large Unmanned Undersea Vehicles) έρχονται καθώς ο αμερικανικός στόλος αγωνίζεται να υπερισχύσει του ρωσικού και κινεζικού. Η κατασκευή τους εισάγει για πρώτη φορά καινοτομίες όπως τη χρήση φθηνών, ημιαναλώσιμων μέσων, που θα μπορούσαν να πληρώσουν τα κενά στη πρώτη γραμμή του πυρός, ή να αναλάβουν αποστολές πολύ επικίνδυνες για επανδρωμένα υποβρύχια.

Η “Όρκα”, είναι ένα ντιζελο-ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο, με ακτίνα δράσης άνω των 10.000 χιλιομέτρων και αυτονομία μηνών. Oι διαστάσεις του είναι 15,5 επί 2,6 επί 2,6 μέτρα και ζυγίζει 50 τόνους.

Ενσωματώνει αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας, αισθητήρες βάθους και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναδυθεί για να λάβει στίγμα θέσης από GPS. Χρησιμοποιεί επίσης δορυφορική επικοινωνία, έχει μέγιστη ταχύτητα 8 κόμβων και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος έως 3.350 μέτρων.

Η Κίνα αντεπιτίθεται

Ο στρατός της Κίνας αναπτύσσει, σύμφωνα με φήμες, και αυτός τα δικά του ρομποτικά υποβρύχια προκειμένου να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ναυτικής ισχύος. Τα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη σκάφη θα αποπλεύσουν για πρώτη φορά την ερχόμενη δεκαετία, με στόχο να απειλήσουν τα πλεονεκτήματα των ναυτικών δυνάμεων της Δύσης.

Η είδηση διακινήθηκε πρόσφατα από διεθνή ΜΜΕ, και πριν λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκε από τον Λιν Γιανγκ, διευθυντή εξοπλισμού θαλάσσιων τεχνολογιών στο Ινστιτούτο Αυτοματισμού της Shenyang, στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Φημολογείται δε ότι η ανάπτυξη των υποβρυχίων ρομπότ νέας γενιάς θα συμπέσει με τους εορτασμούς από την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 2021.

Με πληροφορίες από: National Interest