Bozok: Η Τουρκία ξεκινά την μαζική παραγωγή του πυραύλου που θα εξοπλίσει τα TB2 Bayraktar

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών (SAGE) του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK) συνεργάζεται με την ομάδα που ανέπτυξε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UCAV) Akıncı για την κατασκευή του πυραύλου αέρος – αέρος Bozok, που θα τοποθετηθεί στο drone Bayraktar TB2.

Ο κατευθυνόμενος με λέιζερ πύραυλος Bozok αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών TÜBİTAK. Έχει υποβληθεί σε πολλαπλές επιτυχείς δοκιμές εκτόξευσης.

Η εμβέλεια του Bozok έχει επεκταθεί από τα αρχικά 9 χλμ σε 15 χλμ. Οι εργασίες βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της δοκιμής πυροδότησης, σύμφωνα με τον Gurcan Okumuş, ο οποίος διευθύνει το ερευνητικό ινστιτούτο.

Το Bozok είναι μικρότερο και έχει ελαφρύτερη, πιο συμπαγή δομή σε σύγκριση με το MAM-L, ένα πυρομαχικό που χρησιμοποιείται ευρέως από μαχητικά drones τουρκικής κατασκευής. Το MAM-L είναι μέρος της οικογένειας των εγχώριων έξυπνων μικροπυρομαχικών.

Το Bozok διαθέτει καθοδήγηση ακριβείας με το ημι-ενεργό λέιζερ, τους αισθητήρες εγγύτητας και τη βελτιστοποιημένη αποτελεσματικότητα στόχου, σύμφωνα με την TÜBİTAK.

Το ινστιτούτο έχει επίσης αναπτύξει δύο πυραύλους αέρος-αέρος, τον Bozdogan και τον Gokdogan, οι οποίοι θα μπουν επίσης σύντομα στην φάση μαζικής παραγωγής.

Οι εργασίες για τους πυραύλους αέρος-αέρος ξεκίνησαν το 2013. Το ερευνητικό ινστιτούτο ανέπτυξε τον Gokdogan με μικρή εμβέλεια και υψηλή ευελιξία και τον Bozdogan ως πύραυλο αναζήτησης ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς.

Με πληροφορίες από: Defense News / Daily Sabah / Φωτογραφία Twitter