BrahMos: Η Ινδία εκτόξευσε την έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς του πυραύλου από ένα Su-30 MKI

Μια έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς του πυραύλου BrahMos εκτοξεύτηκε με επιτυχία σήμερα από ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-30 MKI της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η εκτόξευση από το αεροσκάφος ήταν όπως είχε προγραμματιστεί και ο πύραυλος πέτυχε απευθείας χτύπημα στον καθορισμένο στόχο στην περιοχή του Κόλπου της Βεγγάλης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας στην Ινδία.

Το BrahMos είναι ικανό να μεταφέρει μια κεφαλή 300 κιλών (τόσο συμβατική όσο και πυρηνική) και έχει μέγιστη υπερηχητική ταχύτητα 2,8 έως 3 Mach (περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου).

Το βεληνεκές της προηγμένης έκδοσης του πυραύλου έχει επεκταθεί σε περίπου 350 χιλιόμετρα από τα αρχικά 290 χιλιόμετρα.

Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή της έκδοσης εκτεταμένης εμβέλειας του BrahMos που εκτοξεύτηκε από το μαχητικό Su-30MKI. «Η ικανότητα εκτεταμένου βεληνεκούς του πυραύλου σε συνδυασμό με την υψηλή απόδοση του αεροσκάφους Su-30MKI δίνει στην ινδική Πολεμική Αεροπορία μια στρατηγική εμβέλεια και της επιτρέπει να κυριαρχεί στα μελλοντικά πεδία μάχης»,αναφέρει η ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό εκτόξευσε επιτυχώς μια αντιπλοϊκή έκδοση του πυραύλου Brahmos. Η BrahMos Aerospace, μια κοινοπραξία Ινδίας-Ρωσίας, παράγει υπερηχητικούς πυραύλους cruise που μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη ή πλατφόρμες ξηράς.

Ο πύραυλος BrahMos βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο αφού ένας από αυτούς δεν πέτυχε τον στόχο του λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας από μονάδα της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και προσγειώθηκε σε πακιστανικό έδαφος, προκαλώντας πολύ μικρές ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία και εξοπλισμό, χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Μετά το περιστατικό, η Ινδία έστειλε επιστολή στις πακιστανικές αρχές εκφράζοντας τη βαθιά της λύπη για το συμβάν, ενώ το Πακιστάν δήλωσε πως η ενέργεια αυτή «έφερε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου».

Πηγή: India Today / Φωτογραφία Twitter